Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 15 mars

Departementsbesök, Öresundssamarbete, TEDx, ledningsgruppens resa till Rom, professorsinstallation, Ormens år, Step up, LERU, seminarium i Alexandria och Medicon Village är några av punkterna i detta rektorsbrev.

TEDx. Den 22 april kommer Lunds universitet att arrangera sitt första TEDx-event. På Skissernas museum kommer tio talare att hålla TED Talks som både utmanar, provocerar och inspirerar publiken. Under det övergripande temat ”Ideas worth spreading”samlar TED talare från helt olika bakgrunder: konstnärer, forskare, entreprenörer, politiker, äventyrare med flera. Temat i Lund är Perspectives; med sina berättelser kommer talarna att utmana invanda föreställningar och ge nya perspektiv på tillvaron. För den som vill vara med finns 100 biljetter som ska fördelas mellan de som anmält intresse senast 31 mars. Den som inte lyckas få en biljett kan följa hela arrangemanget via livestreaming.

Läs mer här

Departementsbesök. Tidigare i veckan var Per i Stockholm för att besöka både Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet. Bland annat diskuterades Inkubatorprogrammens framtid inom Almi och VINNOVA, frågan om avgifter för utländska studenter, behovet av utbildningsplatser, samt stiftelsebildningar av fastigheter som donerats som bl.a. studenthemmet Thomanders på Sandgatan i Lund.

Ledningsgruppen i Rom. Det blev flera givande och intressanta möten i Svenska Institutets fina lokaler. Direktör Barbro Frizell gav oss en presentation av den tvärvetenskapliga forskning som utöver antik- och konstvetenskaplig forskning bedrivs av svenska forskare vid institutet. Besöket på Università Roma Tre, en av våra samarbetspartners, var spännande. Detta unga universitet arbetar aktivt med innovation och vill gärna arbeta fram ett Memorandum of Understanding med oss. Sedan tidigare samarbetar några fakulteter med dem inom såväl forskning som utbildning. 

Taiwanresa. I slutet på nästa vecka reser Per till Taiwan tillsammans med en delegation som ska besöka olika lärosäten, departement och företag i syfte att utveckla ett fördjupat samarbete.

Öresundssamarbete. Per träffade tidigare i veckan Finn Lauritzen från Öresundskommittén för att diskutera framtida möjligheter. Danmark har erhållit ökad ersättning från Nordiska rådet för svenska studenter som läser i Danmark. Men ingen förändring i avgiftsfrågan är avviserad utan svenska studenter som efter studier i Sverige vill läsa vidare i Danmark måste också fortsatt betala för dessa studier. Däremot är det fortsatt gratis om man efter studier i Danmark läser vidare i Sverige eller vid annat lärosäte i Danmark. Snart återstår ingen annan väg framåt än en anmälan till EU-kommissionen om brist på likabehandling av studenter inom EU.

Professorsinstallation. I dag installeras 19 professorer, däribland Eva. Som alltid är det en högtidsstund att traditionsenligt välkomna våra nya professorer. Installationsföreläsningen hålls av Sofi Elmroth, professor i oorganisk kemi, medan professorn i molekylär medicin - Kristian Pietras -håller talet till studenterna. Utöver installationen delas universitetets pedagogiska pris för framstående insatser i utbildningen, studenternas priser för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen och universitetets administrativa pris ut.

Läs vilka som installeras här (PDF)

Ormens år. Nästa vecka firas det kinesiska nyåret och det uppmärksammas med ett miniseminarium i Universitetshuset i ett samarbete mellan bland andra universitetet och The Hong Kong business partners. Bland talarna finns vår nya vicerektor för internationella frågor Kristina Eneroth, kommunalrådet Mats Helmfrid (M), Bengt Streijffert och Erica Ng, Director-General på Hong Kong Economic and Trade Office i London.

Den som är intresserad av vara med kan läsa mer och anmäla sig här senast 18 mars (begränsat antal platser)

Step up. I måndags deltog Eva i Step ups möte ”a meet-and-greet network event for female researchers”. Step up riktar sig till kvinnliga forskare på medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna samt LTH och under dagen kom runt 300 personer för att träffas och lyssna till korta föredrag med kvinnliga representanter från både akademin och industrin. Tanken är att ge de kvinnliga doktoranderna och post-docs verktyg för att utöka sina nätverk och därmed också möjligheterna att göra karriär. Eva berättade om sina erfarenheter av att göra karriär inom Lunds universitet och gav exempel på nätverkande som stöttat henne. Vi ser mycket positivt på Step ups nätverk och stödjer det helhjärtat.  

Läs mer om Step up

LERU. I två dagar har Eva och CED:s chef Åsa Lindberg-Sand varit i Leuven på LERU:s vice rectors’ learning and teaching-möte, där Eva bland annat ledde en session om nätbaserat lärande och var LERU-universiteten står i dag.  Även LERU-universiteten som nätverk kommer att ta ställning till så kallade MOOC:s (Massive Open Online Course). Allt fler LERU-universitet startar sådana kurser, med ett starkt fokus på kurser av yppersta kvalitet. Vice rectors’ learning and teaching kommer att arbeta fram ett position paper.

SUHF. Nästa vecka åker Eva och förvaltningschef Susanne Kristensson till SUHF:s förbundssamling på Gotland.

Seminarium i Alexandria. Eva åker till Egypten i slutet av månaden för att i USI:s regi medverka i Svenska Institutet i Alexandrias seminarium på temat "The Role of Education in Democratic Societies". Bland annat kommer man att diskutera hur utbildning och utbildningsinstitutioner kan bidra till att utveckla demokratin i före detta totalitärt styrda länder. Forskare från ett antal svenska universitet och från universitetet i Alexandria kommer att delta. Vid besöket kommer Eva också att träffa Alexandria Universitys rektor.

KAW, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, håller i dag sitt årsmöte med rektorerna för de större lärosätena och Per deltar. Här redovisas stiftelsens verksamhet och planer för framtiden.

Medicon Village höll styrelsemöte den 11 mars och man kan nu konstatera att samarbetet utvecklas väl och att allt fler flyttar in för arbete på området. Det rör sig nu om ca 600 personer vilket måste ses som en stor framgång.

Malmö högskolas ledning träffade vi den 4 mars och vårt samarbete fördjupas allt mer.

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.