Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rektorsbrev 3 september

MAX IV, stipendiemottagning, bostadssituationen, ledningsgruppsinternat, Foodbest, studentbostäder och professorsinstallation är några punkter i detta rektorsbrev.

MAX IV Lunds universitetet har, som värduniversitet för anläggningen, tillsammans med de andra huvudfinansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova och Region Skåne tagit emot en ansökan från MAX IV-laboratoriet om en tilläggsfinansiering på 232 miljoner kronor för ökade investeringskostnader för MAX IV-acceleratorn och tillhörande vetenskaplig utrustning.

Den 25 september ska Vetenskapsrådet, som är huvudfinansiär, hålla ett styrelsemöte. Ansökan kommer då att tas upp. Det som på kort sikt behöver lösas i de gemensamma diskussionerna mellan finansiärerna är hur 90 miljoner kronor till den s.k ”lilla ringen” ska hanteras. Detta för att den fortsätta planeringen av den lilla ringen påverkar i sin tur det fortsatta projektet.

Förhandlingarna är goda och det finns konstruktiva förslag på hur finansieringen ska kunna lösas och mest akut nu är alltså de 90 miljoner kronorna till den lilla lagringsringen. Jag (Per) är övertygad om att vi hittar en lösning för detta, däremot vet vi inte ännu hur. Frågan kommer också att tas upp i vår egen styrelse. Samarbetet är mycket gott med övriga finansiärer och vi kommer att meddela ett svar så fort det bara går. Vi arbetar intensivt med att hitta en positiv lösning.

Stipendiemottagning hade vi den 27 augusti på AF-borgen då vi välkomnade våra stipendiater till Lunds universitet. På plats fanns stipendiater från Lund University Global Scholarship Fund samt Svenska Institutets stipendieprogram. Vi passade också på att tacka våra donatorer som gör det möjligt för oss att ta emot våra avgiftsstudenter. Inom LU Global Scholarship fund finns åtta olika stipendiedonatorer (som sponsrat 24 studenter med hel/delstipendium), resterande medel kommer från Internationella Programkontoret.

Stort tack till våra donatorer och till alla som arbetar med att välkomna våra nya studenter! Mottagningen av våra internationella studenter har fungerat alldeles utmärkt, från information och boende till introduktion.

Läs mer om stipendiemottagningen

Samma kväll välkomnade Per och Eva alla internationella studenter. Det var en välbesökt tillställning. Stora salen i AF-borgen fylldes till bristningsgränsen. Studentsångarna underhöll även vid denna mottagning. Det är en sann glädje att träffa dessa förväntansfulla studenter som kommit från när och fjärran.

Ledningsgruppen träffades under ett internat i förra veckan 30-31 augusti. Detta var första ledningsgruppsmötet för nya ordföranden och vice ordföranden i LUS, Tora Törnquist och Nicolai Slotte. Många kloka synpunkter kom fram genom Toras och Nicolais försorg, och vi ser fram emot ett konstruktivt år med dem! Strategier och framtidsfrågor stod på agendan liksom förslag till resursfördelning m.m.

Vår nya planeringschef Tim Ekberg presenterade sig. Tims kunskap om arbetet på utbildningsdepartementet är mycket värdefulla för oss. Under internatet diskuterade vi arbetsformerna för ledningsgruppens möte, som i stort kommer att följa arbetsformerna för rektors ledningsråd, med punkter för respektive verksamhet, samt tid för fördjupade strategiska diskussioner. Efter vårens förändringar i ledningsgruppen var det också dags att gå igenom och renodla en del inom våra olika ansvarsområden och vårt deltagande i strategiska nätverk, som LERU och U21. Vi föreslår att fakultets- och förvaltningsrepresentanter får möjlighet ansvara för deltagande i vissa grupperingar inom dessa nätverk. En diskussion kommer att föras i RL.

Läs mer om Tim Ekberg

Bostadssituationen är även i år besvärlig för våra nya studenter så vi uppmanar alla som har möjlighet att hyra ut ett rum eller en soffa under en tid att anmäla sig till http://www.bopoolen.nu/ Även om det bara gäller en eller två månader är det till stor hjälp. Varmt tack till alla som ställer upp här!

Vi behöver många fler studentbostäder i Lund, uppskattningsvis cirka 2000. Några av dem som universitetet särskilt drivit fram kommer att stå klara under hösten på marken mellan LTH och Ideon.

Foodbest, är namnet på arbetet med att få till en s.k KIC, Knowledge and Innovation Community, inom livsmedelsområdet. Det första formella styrelsemötet hölls i Köpenhamn i fredags och arbetet ser mycket bra och spännande ut.

Se filmer och presentationer om Foodbest som gjordes i Almedalen i somras

Läs mer om Foodbest på deras webbplats

Novo nordisk-fonden hade vi på besök hos oss i fredags och vi diskuterade en rad möjligheter till samarbete och projektfinansiering.

AIMday Materials arrangeras för i år första gången på Lunds universitet (tillsammans med Uppsala) den 25 oktober. Det är LUIS som organiserar dagen som syftar till att skapa nya kontakter mellan akademi och industri genom diskussioner kring frågor som formuleras av industrin. Detta är ett utmärkt initiativ för att skapa fler samarbeten mellan Lunds universitet och näringslivet. Under dagen kommer frågor om t.ex nya material till framtidens bilar, bränslecellens ytor, nya byggmaterial och bättre analysmetoder för biologiska material m.m att diskuteras. Passa på att diskutera dessa frågor och delta i workshops ihop med industrin. Anmälningstiden är den 10-30 september.

Läs mer om AIMday Materials

Lundagård Alla anställda får tidningen Lundagård, vårt organ av och för studenter. Vi rekommenderar alla att läsa den, inte minst för att det är ett bra sätt att hålla sig ajour med viktiga och aktuella studentfrågor – skildrade från studenternas perspektiv. Vill du av någon anledning inte ha tidningen, går det nu att avsäga sig den genom att gå in i LUCAT.

Professorsinstallation hålls på fredag den 7 september i Universitetshusets aula. Glädjande med allt fler professorer och kanske har vi till årsskiftet närmare 700 vid Lunds universitet!

Läs mer om professorsinstallationen

Innovation in Mind, årets stora innovationskonferens, ser vi fram emot den 13-14 september. Under dessa dagar samlas några av världens mest intressanta innovatörer i och runt om Universitetsplatsen och här presenteras nya, annorlunda och spännande idéer och lösningar. Hoppas vi ses där!

Läs mer om Innovation in Mind

 

Vi önskar er alla en fin start på det akademiska året 2012/2013!

Med vänlig hälsning,

Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen