Skissernas Museum nominerat till Årets museum

Skissernas Museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset som delas ut i Östersund i april.
konstverk på väggar

Övriga nominerade är Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

– Med Årets museum vill vi uppmärksamma museer som är nyskapande, som har ett stort genomslag hos publiken och som bidrar till bilden av de svenska museerna som angelägna och självständiga, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

– De tre nominerade har visat prov på framgång i sin förmåga att lyfta viktiga och aktuella samtidsfrågor. Med sitt kvalitativa innehåll är de inspiratörer för hela Museisverige, säger Pontus Forslund som är ledamot av styrelsen för svenska ICOM.

Vinnaren av Årets museum 2019 tillkännages under Museernas Vårmöte i Östersund den 9 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Göteborgs konstmuseum till Årets museum 2018.

Läs mer om nomineringarna.

På gång på Skissernas museum hittar du här.