Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Storsatsning på bilddiagnostik med hög tillgänglighet

Patienter och medicinsk forskning gynnas när Region Skåne investerar mer än 100 miljoner kronor i ny och förbättrad bildteknik med s.k. digital PET-CT. Kraftigt ökad kapacitet kapar väntetiderna samtidigt som förbättrad bildkvalitet öppnar nya möjligheter för diagnostik och behandling, något som ska utvärderas av Lunds universitet.

Efterfrågan på avancerad medicinsk bilddiagnostik ökar kraftigt både inom hälso- och sjukvården och den medicinska forskningen.

För att möta nuvarande och kommande behov genomför därför Region Skåne en av de största enskilda satsningarna på medicinsk utrustning någonsin genom inköp av fem nya PET-CT-kameror till ett värde av mer än 100 miljoner kronor. Första installationen ägde rum före sommaren. I nuläget finns två nya kameror i Malmö samt en i Lund. Under 2018 installeras ytterligare en kamera i Lund samt en i Kristianstad.

Forskning ska utvärdera den senaste tekniken
Genom satsningen är Region Skåne och Lunds universitet också bland de första i världen som får tillgång till en ny generation kameror (ofta kallad digital PET-CT) som generar bättre bildkvalitet än den utrustning som nu byts ut. Framgent ska flera tusen personer som kommer till undersökning samtidigt tillfrågas om de vill delta i forskningsstudier.

Elin Trägårdh, docent vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus, är ansvarig för forskningen:

– Det finns stora förhoppningar knuta till de nya kamerorna. Till exempel att man ska kunna upptäcka tumörer och metastaser tidigare och att man på ett detaljerat vis ska kunna bedöma allvarlighetsgraden av hjärtkärlsjukdom, med vidhängande risk för infarkt och stroke. Det finns även intresse för att utvärdera behandlingsresultat av nya läkemedel.

bilddiagnostik
Elin Trägårdh, docent vid Institutionen för translationell medicin, Lunds universitet och specialistläkare vid SUS och Jonas Jögi, doktor i medicinsk vetenskap, överläkare och sektionschef vid SUS.

 

I ett andra steg finns planer på långtidsuppföljningar som inkluderar uppgifter från kvalitets- och hälsoregister. Syftet är att ta reda på om den nya tekniken kan bidra till förbättrad hälsostatus på sikt och ökad långtidsöverlevnad.

Kötid till undersökningar försvinner
De nya kamerorna ökar också kapaciteten kraftigt, vilket innebär att de väntetider som uppstått för PET-CT-undersökningar i Skåne i princip är borta:

– Vi har redan nu hunnit beta av en stor del av köerna, vilket innebär att de flesta undersökningar kan genomföras med rimlig väntetid. Med införandet av standardiserade vårdförlopp inom bland annat cancer ökar också kraven. Vid en blick framåt blir det fler  patienter som behöver fler undersökningar, och det kommer vi genom den påbörjade PETCT-utbyggnaden att ha kapacitet för, berättar Jonas Jögi, överläkare och sektionschef vid Skånes universitetssjukhus.

I utbyggnaden ingår också en mångmiljonsatsning på en sk. cyklotron i Lund där man framställer radiofarmaka som används vid PET-undersökningar. Utvecklingen inom området är snabb, med nya radiofarmaka som leder till ett breddat utbud av diagnostiska metoder. Dessa genererar fler undersökningar som även behöver utvärderas i forskningsstudier.

Text och foto: Björn Martinsson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Fakta/Ökande behov av bilddiagnostik

För närvarande genomförs ca 6 000 PET-CT-undersökningar/år i Skåne varav cancerpatienter står för mer än 80 procent av undersökningarna. Behovet år 2020 beräknas vara ca 14 000 undersökningar där hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska diagnoser (t.ex. Alzheimers sjukdom) och inflammatoriska sjukdomar står för en växande del. I siffran ingår också undersökningar av patienter från angränsande län som har avtal med Region Skåne.
(Källa: Region Skåne)

Fakta/Digital PET-CT

PET-CT är en kombination där två avbildningstekniker används för att öka bildinformationen. Dels skiktröntgen (datortomografi) där kroppens anatomi avbildas, dels en funktionsundersökning med PET (Position Emission Tomography) som visar biokemiska förlopp i kroppens organ och vävnader. Patienten injiceras med en spårsubstans som innehåller en radioaktiv isotop (s.k. radiofarmaka) vars spridning i kroppen avbildas med en PET-kamera.
De nya digitala PET-CT-kamerorna har högre bildupplösning och är känsligare än tidigare kameror.
(Källa: Lunds universitet)

Senaste artiklar

2018-02-21
Advokater som visar känslor
Advokater som visar känslor
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
2018-02-21
Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen
Jämställdhetsfrågorna har blivit kontroversiella – igen
2018-02-21
Oväntad plats för klibbande kardborreband
Oväntad plats för klibbande kardborreband
2018-02-20
Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas
Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen