Tekniköverföring inom acceleratorteknik stärker regionens företag

Lunds universitet håller kurs för företagare som är intresserade av att vara leverantörer åt ESS, MAX IV och andra acceleratoranläggningar runt om i världen. På måndag väntas 40 deltagare från 27 olika företag till universitetet.

- Regionens företagare måste bli mer konkurrenskraftiga om de ska kunna vara med i upphandlingen till ESS och MAX IV-bygget, säger Mirka Fahlander som är ansvarig för kompetensutvecklingsprogrammet.

Kursen är en grundläggande kurs om acceleratorer och deras komponenter samt om hur man kan använda sig av ESS och MAX IV inom forskning, sjukvård och industri. Den ordnas i samarbete med acceleratorfysiker och strålningsfysiker från Max-lab, ESS och Skånes universitetssjukhus.

Den första kursen som gick i början av september handlade om lågtemperaturteknik s.k. kryoteknik som är en grundläggande teknik i acceleratorsammanhang och för ESS. De andra kurser som är inplanerade under hösten kommer att ta upp de avancerade material som används inom acceleratorområdet, deras egenskaper och hur de ska bearbetas.

Kompetensutvecklingen sker inom CATE – Cluster for Accelerator Technology –ett Interregprojekt initierat av forskare från Fysiska institutionen vid Lunds universitet, i samarbete med andra universitet, och med regioner samt näringslivsorganisationer i Öresund–Kattegatt–Skagerrak regionen. Medfinansiärer i projektet är även Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland och Västra Götalandsregionen. Projektet erbjuder företag i regionen ett kompetensutvecklingsprogram inom acceleratorteknik.

Läs mer på CATEs hemsida

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel