Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tekniköverföring inom acceleratorteknik stärker regionens företag

Lunds universitet håller kurs för företagare som är intresserade av att vara leverantörer åt ESS, MAX IV och andra acceleratoranläggningar runt om i världen. På måndag väntas 40 deltagare från 27 olika företag till universitetet.

- Regionens företagare måste bli mer konkurrenskraftiga om de ska kunna vara med i upphandlingen till ESS och MAX IV-bygget, säger Mirka Fahlander som är ansvarig för kompetensutvecklingsprogrammet.

Kursen är en grundläggande kurs om acceleratorer och deras komponenter samt om hur man kan använda sig av ESS och MAX IV inom forskning, sjukvård och industri. Den ordnas i samarbete med acceleratorfysiker och strålningsfysiker från Max-lab, ESS och Skånes universitetssjukhus.

Den första kursen som gick i början av september handlade om lågtemperaturteknik s.k. kryoteknik som är en grundläggande teknik i acceleratorsammanhang och för ESS. De andra kurser som är inplanerade under hösten kommer att ta upp de avancerade material som används inom acceleratorområdet, deras egenskaper och hur de ska bearbetas.

Kompetensutvecklingen sker inom CATE – Cluster for Accelerator Technology –ett Interregprojekt initierat av forskare från Fysiska institutionen vid Lunds universitet, i samarbete med andra universitet, och med regioner samt näringslivsorganisationer i Öresund–Kattegatt–Skagerrak regionen. Medfinansiärer i projektet är även Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland och Västra Götalandsregionen. Projektet erbjuder företag i regionen ett kompetensutvecklingsprogram inom acceleratorteknik.

Läs mer på CATEs hemsida

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen