Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tolv nya gravar upptäckta i Gebel el Silsila i Egypten

Den svenska arkeologiska expeditionen till Gebel el Silsila i Egypten, som leds av Maria Nilsson och John Ward, har upptäckt tolv nya gravar från den artonde dynastin (1550–1290 f. Kr.).
bilder från utgrävningarna

Det rör sig bland annat om kryptor uthuggna ur sten, gravrum med en eller två kammare, alkover som kan ha använts för offer, en grav med flera begravda djur samt flera barngravar, varav några helt intakta.

Det arkeologiska materialet från dessa nyupptäckta gravar kan, liksom tidigare fynd från begravningsområdet, knytas till regeringsperioderna för faraonerna Thutmosis III och Amenhotep II. Förutom själva byggnadsverken har arkeologerna upptäckt en riklig mängd föremål, till exempel vackert utsmyckade sandstenssarkofager, målat kartonnage, skulpterade och ibland målade terrakottakistor, svepningar i tyg eller organiska material, krukor och tallrikar i keramik samt en mängd smycken, amuletter och skarabéer.

Den preliminära undersökningen av de många mänskliga kvarlevorna från gravområdet tyder i huvudsak på friska människor. Man har än så länge hittat mycket få tecken på undernäring och infektioner från den här perioden. Däremot visar frakturer på långa ben och uttöjda muskler i skelettdelarna på att många var sysselsatta med hårt och långvarigt kroppsarbete som medförde olycksrisker. Många av skadorna verkade dock i stort sett vara läkta, så den befintliga sjukvården måste ha fungerat bra.

De nya fynden kastar ett spännande nytt ljus på hur gravområdet i Gebel el Silsila var uppbyggt och fungerade. Med ytterligare fältstudier hoppas expeditionen på att få ännu mer kunskap om hur området fungerade under det Nya riket.

Läs mer om arbetet och fynden i projektets blogg

bild från utgrävningarna

Maria Nilsson vid utgrävningarna

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen