Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tonie Lewenhaupt blir årets Rausingpristagare

Den Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet har utsett Tonie Lewenhaupt, författare, dräkthistoriker och tecknare, till 2013 års Rausingföreläsare. Hon får priset ”för sitt mångåriga dräkthistoriska engagemang där hon särskilt visat på den starka kopplingen mellan samhällsförhållanden och mode”. Den 20 april avslutar hon årets Humanist- och teologdagar med Rausingföreläsningen ”Kläders tysta språk - klädkoder och kommunikation”.

Tonie Lewenhaupt är författare, dräkthistoriker och tecknare. Hon är utbildad på Konstfack och har en mångårig erfarenhet av modebranschen i egenskap av journalist, författare och illustratör. Även trädgårdens mysterier finns inom hennes intressesfär och avspeglar sig i böcker, artiklar, bilder och utställningar.

För de flesta förknippas Tonie Lewenhaupt med mode. Kännetecknande för hennes djupdykningar i modets växlingar är den starka kopplingen mellan samhällsförhållanden och klädedräkt. I böcker som Inte bara mode – samhället som modeskapare eller Tidlösa trådar – klassiska kläder från antiken till våra dagar visar hon hur samhällsförändringar och förändrade värderingar resulterar i nya klädspråk. Tonie Lewenhaupts intresse är inte så mycket själva formgivningen och modets trender – även om hennes kunnande på dessa områden naturligtvis är stort. Nej, hon vill visa hur modet formas av men också formar både samhällets och människors självbild. Samhällsperspektivet visar sig i resonemang om den franska revolutionens mode med klasslösa ambitioner eller i porträttstudier från samlingen på Krapperups slott.

Mode har också en individuell klangbotten. Det handlar om identitet och signaler, vad bäraren vill visa genom sin klädsel. I boken Kläders tysta språk resonerar Tonie Lewenhaupt om klädkoder genom tiderna. Det historiska perspektivet visar återkommande karaktäristika som breda axlar, höga klackar eller färger som symboler för makt eller maktanspråk. Ibland är dräktspråket övertydligt, som i 1500-talets teaterklädslar där den gode, onde, dumme eller snåle presenterades i tydliga dräktstereotyper, vissa med förvånansvärd relevans in i 2000-talet. För små kläder, för korta byxor eller för små hattar fungerar även på samtida dummerjönsar.

Mitt första möte med Tonie Lewenhaupts arbete var någon gång under 1980-talet i samband med en utställning av modebilder i Landskrona. Hon har senare anlitats av Nordiska museet för att göra bildurval av mer än 60 års modefotografering och av Kulturen i Lund för en utställning av mode, bland annat av Katja of Sweden. Under inspelningen av tv-programmet Antikmagasinet korsades våra vägar återigen för några år sedan. Tonie var inkallad expert under det program som hade Katja of Sweden som tema. Originalkreationerna lånades ut till programmet under förutsättning att Tonie Lewenhaupt var den enda person som tilläts hantera kläderna som nu blivit museiföremål. Till och med den klänning som Tonie själv burit måste nu hanteras av henne själv som den raritet den var, med bomullsvantar och respekt. Temat för årets Rausingföreläsning är nära relationer. Och vad kan vara närmare oss människor än de kläder vi bär?

Professor Lynn Åkesson
Dekan, Humanistiska och teologiska fakulteterna

 

 

Fakta

Lördagen 20 april 2013 klockan 12.00 i Hörsalen på Språk- och litteraturcentrum håller Tonie Lewenhaupt årets Rausingföreläsning med tema Kläders tysta språk - klädkoder och kommunikation. Vartannat år hålls Rausingföreläsningen av en forskare inom humaniora och teologi, och vartannat år av en nordisk framstående kulturpersonlighet. För föreläsningen utgår ett stipendium ur stiftelsen Elisabeth Rausings minnesfond.

 

Mer om Rausingpriset och HT-dagarnas program www.ht.lu.se/htdagar

 
Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.