Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

– Att åka tåg till konferenser är perfekt!

Porträttbild på Alexandra Nikoleris vid tågstation.
Miljöforskaren Alexandra Nikolerism lever som hon lär fullt ut och flyger aldrig. Foto: Jenny Loftrup

Kan man jobba som forskare med fokus på internationella frågor, men ändå inte flyga? Alexandra Nikoleris visar att det visst går. Allt fler, speciellt yngre forskare, vill också ”leva som man lär”. På hennes avdelning har hon blivit lite av en ”tågmentor” i brist på fungerande bokningssystem.

Är det svårt att boka internationella tågresor?

– Det borde inte behöva vara så svårt. Privat åker jag mycket tåg och är van vid det, men från vår resebyrå får man ofta förslag som inte är realistiska. Det kan vara många fler byten, ibland mitt i natten, och också mycket dyrare resor. Många gånger har jag fått berätta för dem vilka anslutningar som är bäst att ta för att resan ska bli så smidig som möjligt. Det är också viktigt att kolla om resan blir billigare med Interrailkort, för så är det ofta om man inte ska till Tyskland.

Vad skulle behöva bli bättre?

– Först och främst att vi får en kultur där tågresor ner i Europa accepteras i stället för flygresor. Om fler ska kunna ta tåget måste synen på resandet förändras. Det tar ju faktiskt längre tid med tåg och därför vi kan inte resa lika mycket. De korta mötena tar jag i stället på distans via datorn.
– Sen är det ju bokningssystemet… Dels kan du inte boka internationella tågresor själv utan du måste betala en extra administrationsavgift för att få hjälp. Det tar också tid. Sist när jag bokade en tågresa till Skottland dröjde det en vecka innan jag fick svar, och ytterligare någon vecka innan biljetterna kom med posten. Jag bokar alltid mina resor en månad i förväg.
– Och resebyrån kan inte ens boka tågresor i vissa länder! Ska man på konferens eller möte i Storbritannien till exempel, bokar de bara resan fram till London. Resten får man fixa själv.

Men varför tar du ändå tåget?

– Jag hade egentligen slutat flyga redan innan jag började på universitetet 2011, för att minska mitt klimatavtryck. Som ny doktorand kände jag mig ändå tvungen att flyga – en gång till ett möte i Finland och en annan gång till Kina för en konferens. Jag visste inte om jag skulle våga säga ifrån och inte flyga. När jag väl lyfte frågan med min handledare visade det sig att det inte var några problem. Nu har vi börjat prata på vår avdelning om att vi kanske skulle ha en egen resepolicy, till exempel en tidsgräns så att alla resor som tar mindre än sex timmar alltid görs med tåg.
– Det är ju också så praktiskt att åka tåg! Du får ostörd tid att förbereda dig inför en workshop, en presentation eller liknande. Och på väg hem kan du sammanfatta och gå igenom mötet eller konferensen. Vi är ofta flera som åker tåg i mina projekt och det blir väldigt effektiv mötestid.

Text: Nina Nordh

Fotnot: Se kommentarer från resebyrån i artikel här under (relaterat material).

Alexandra Nikoleris

Jobbar som: postdoc vid Miljö- och energisystem och BECC, samt koordinator för samverkans­­-­

initiativet Narrating Climate Futures
Gör aldrig: flyger!

Egencia svarar

Vår upphandlade resebyrå Egencia kommenterar i artikeln "Chefer ska rekommendera tåg framför flyg", scrolla ner på sidan för att se artikel.