Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forska!Sveriges forskarutmärkelse till forskning om migrän

Bild på migränforskaren Lars Edvinsson
Lars Edvinsson får Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2018 för sin banbrytande migränforskning. Foto: Tove Smeds.

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2018 tilldelas Lars Edvinsson professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Utmärkelsen uppmärksammar Lars Edvinssons i grundforskning och banbrytande upptäckt, som har lett fram till konkret nytta genom nya läkemedel för patienter med migrän. Utmärkelsen delas ut vid Forska!Sverige-dagen, som arrangeras onsdagen den 28:e november på Nobelmuseet i Stockholm.

– Tack vare professor Edvinssons forskning kommer människor med migrän världen över att kunna bli hjälpta. Idag lider runt 12 procent av världens befolkning av migrän. Enbart i Sverige är över en miljon drabbade. Med Forska!Sveriges forskarutmärkelse vill vi visa på vikten av medicinsk forskning och hur det gynnar ökad hälsa och samhällets välstånd, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige.

En miljon svenskar lider av migrän och i hela världen är 850 miljoner människor drabbade. Men varför får man migrän, vad är det som händer i hjärnan och hur fungerar de nya medicinerna som precis blivit godkända?

Lars Edvinsson har i snart 40 år forskat på migrän. Redan i mitten på 1980-talet hade han riktat sina misstankar mot att den lilla molekylen CGRP, en signalsubstans i hjärnan, spelade en central roll vid migrän. Men han blev inte trodd av forskarsamhället som vid den tiden studerade en annan molekyl. Det var först i början på 2000-talet som hans resultat blev accepterade och flera läkemedelsbolag började utveckla mediciner som på ett eller annat sätt skulle hindra CGRP från vidare överföring av de nervsignaler som är kopplade till migrän.

– Nästan en miljard människor i världen lider av migrän. Tidigare i år blev tre nya läkemedel baserade på CGRP godkända för behandling av svår migrän och nyligen har 200 000 personer i USA behandlats med det första läkemedlet Aimovig (Erenumab) med väldigt god effekt och få milda biverkningar. Det är en antikropp som binder sig till CGRP-receptorn. Detta läkemedel är även godkänt för behandling i Sverige. Vid Svenska Huvudvärkssällskapets 50-årsjubileum för 2 veckor sedan i Lund berättade en patient som deltagit i kliniska studien och lidit av kronisk migrän i 20 år att hon nu har helt blivit av med sin migrän. Ytterligare två läkemedel, antikroppar mot CGRP molekylen, är ute på den amerikanska marknaden sedan 6-7 veckor.  Det här är fantastiskt roligt och viktigt och jag är mycket glad över Forska!Sveriges utmärkelse, säger Lars Edvinsson och fortsätter;

– Få forskare har haft förmånen att vara med att finna molekylen och delta i utveckling till färdigt läkemedel som har god effekt på våra medborgare. Jag var precis i Japan och professorn vid Keio Universitetet i Tokyo Nori Suzuki uttryckte sig så här: ”vi trodde det bara var en annan peptid ”piece of charcol” men du såg något annat och har fört detta till en diamant.”

 

Läs mer i pressmeddelande från Forska!Sverige
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.