Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet ökar på QS rankning

Universitetshuset med dess fontän och en mäktig himmel. Foto.

Lunds universitet har placerats på plats 87 i världen i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking. Det är tio placeringar bättre jämfört med förra året.

QS utvärderar drygt 1 600 av världens bästa lärosäten och rankar 1 300 av dem. Totalt finns omkring 26 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 87.

Det är tio placeringar högre jämfört med året, och Lunds universitet ligger på topp-sju procent bland alla de lärosäten som QS rankar och topp-en procent bland världens alla 26 000 lärosäten och rankas högst i Sverige.

Det är framför allt på områdena International faculty, Academic reputation och Employer reputation som Lunds universitet ligger bra till. Resultatet inom Academic reputation grundar sig på enkäter till akademiker runt om i världen om vilka universitet de anser vara bäst inom sitt ämnesområde.

Lunds universitets placering på QS World University Ranking de senaste fem åren:

2017: 78
2018: 92
2019: 92
2020: 97
2021: 87

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

Läs mer om rankningar

Läs mer om QS World University Ranking

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.