Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

MatchIT ska matcha nyanlända programmerare mot jobb i IT-branschen

Kursdeltagare framför datorer

Enligt en prognos från IT-branschen kommer det att behövas ytterligare 70 000 programmerare i Sverige år 2022. Detta samtidigt som det finns många nyanlända i landet som har universitetsexamen och viss erfarenhet inom programmering, men har svårt att hitta jobb i IT-branschen. Nu startar därför projektet MatchIT, där Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola är utbildningsledare. Finansiär är svenska ESF-rådet.

De närmaste tre åren kommer totalt 100 nyanlända akademiker med teknisk bakgrund att gå en skräddarsydd utbildning inom projektet MatchIT, som är ett samarbete mellan Region Skåne, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen, Lunds universitet, Ideon Science Park och Blekinge Tekniska Högskola. En första omgång startar med 28 deltagare i Lund den 22 augusti. Det blir 22 veckors utbildning följt av tio veckors praktik via Ideon.

– Huvudmålet är att se till att deltagarna uppnår en kompetensnivå som företag inom IT-branschen i Sverige söker efter. Dessutom hoppas vi kunna utveckla en matchnings- och utbildningsmetod som kan tillämpas över hela landet för att effektivt utnyttja resurser med förkunskaper inom programmering, säger Alma Orucevic-Alagic, utbildningsledare för MatchIT på Lunds universitet.

Efter cirka fem månaders utbildning inom programmering är tanken att deltagarna ska ha kompletterat fem kurser som är i nästan samma format som kurser Lunds universitet erbjuder studenter på datavetenskapsprogrammet på LTH. Under samma tid får de undervisning i svenska via institutionen Språk- och litteraturcentrum, samt i Kultur och kommunikation på arbetsplatsen via institutionen Strategisk kommunikation.

– I egenskap av stort lärosäte har Lunds universitet ett viktigt samhällsansvar. Vi behöver förstå behov och problem som finns och hjälpa till att hitta en lösning. Jag hoppas att vi ska uppnå flera positiva effekter med utbildningsprogrammet, att personer som för närvarande är arbetslösa blir anställda inom sitt kompetensområde och skapar värde för samhället, säger Alma Orucevic-Alagic.

I planeringen av utbildningen har man tagit hänsyn till utbildningsbakgrund och kunskapsnivå hos de potentiella kandidaterna samt IT-branschens behov med avseende på specifika tekniska kompetenser. Kandidaterna valdes ut bland personer som plockats fram av Arbetsförmedlingen. Detta genom relevanta test i programmering, matematik och logik, samt personliga intervjuer.

Emma Holm

Fakta

Majoriteten av deltagarna som nu börjar i Lund är mellan 28 och 38 år och har en formell utbildning i datavetenskap från sitt hemland. En tredjedel av de antagna är kvinnor.

Kontakt

Alma Orucevic-Alagic, universitetsadjunkt på Institutionen för datavetenskap
Telefon: 046- 222 86 14
E-post: alma [dot] orucevic-alagic [at] cs [dot] lth [dot] se

Anders Dackehed, kundansvarig på avdelningen för uppdragsutbildning
Telefon: 046-222 07 54
E-post: anders [dot] dackehed [at] education [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.