Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vacker bild på klassisk mark är vinnaren i Lunds universitets Instagram-tävling

31 dagar. 840 bilder. 12 finalbilder. 3 pristagare. 1 förstaplats. Vinnaren i Lunds universitets fototävling på Instagram heter Claire Chardet. Hennes vackra bild blir nu upptryckt som officiellt vykort för Lunds universitet samt del i en utställning.

Lundagård i morgondis. Vinnaren i Instagram-tävlingen. Foto.
Foto: Claire Chardet, @helia på Instagram

Tänk er en disig novembermorgon. Det är frost på marken, men rosorna blommar fortfarande. På väg till jobbet lyfter Claire Chardet blicken – och ser framför sig en sådan där trolsk vy som stannar i minnet. Och på Instagram, skulle det visa sig. Nästan ett år senare har nu Claires bild från Lundagård utsetts till vinnare i Lunds universitets fototävling på fotodelningstjänsten Instagram.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag såg tävlingen och tänkte att jag skulle lägga ut lite bilder för att fylla tävlingens flöde och få andra att vara med, säger Claire efter att hon meddelats om priset.

I stället blev hennes bild juryns absoluta favorit.

Claire är 33 år, bor i Malmö och jobbar som mobilitetskoordinator för Erasmus Mundus Action 2-stipendiater vid Lunds universitet. Tidigare har hon studerat språk och statsvetenskap i samma stad samt i Paris.

Juryns motivering

En vacker bild på klassisk mark. Bra komposition där fotografen har fångat rätt ögonblick.

Andrapristagare i tävlingen är Sandra Berg. Hon är 21 år, bor i Lund och pluggar tekniskt basår i Malmö.  

Cyklar felparkerade. Tvåan i Instagramtävlingen. Foto.
Foto: Sandra Berg @sandrabergberg på Instagram

– Bilden kom till på vägen hem från stationen när jag hittade ett flertal cyklar parkerade just vid en förbudsskylt. Mest bara en bild i förbifarten, säger Sandra.

Tredjepristagare är Elin Ekelund, 24 år. Hennes bild är resultatet av ett "idogt fotograferande" och togs en vårdag i UB-parken.

Blommor framför Universitetsbiblioteket. Tredjepriset i Instagramtävlingen. Foto.
Foto: Elin Ekelund @ekelunden på instagram

– Fotot togs en dag i april när jag var på väg till en föreläsning på SOL. Vill minnas att jag precis återvänt till Lund efter några dagar uppe i "norr" och att jag slogs av Skånelandskapets plötsliga färgrikedom och grönska. Just den här dagen såg Universitetsbiblioteket ut att bada i ett hav av scilla, säger Elin.

"Norr" är för Elin Åmål, staden i Dalsland där hon växt upp. Sedan några år tillbaka bor hon i Lund, men just nu befinner hon sig i Heidelberg i södra Tyskland för en termins Erasmus-studier.

Fotona blir vykort

De tre pristagarnas bilder kommer att tryckas upp som vykort. Samtliga tolv bilder som juryn gillade bäst ställs ut på en fotoutställning i centrala Lund under våren 2014.

Tanken med tävlingen är att sprida bilden av Lund och att bygga en stolthet över staden bland de studenter som redan finns på plats.

Juryn bestod av Margareta Nordstrand (sektionschef för Externa Relationer vid Lunds universitet), Maria Wendel (grafisk kommunikatör vid Lunds universitet), Gunnar Menander (fotograf vid Lunds universitet), Henrik Larsson (fotochef på studenttidningen Lundagård), Sara Eriksson (förman för Studentinfo) och Linda Leffler Olsson (student vid Lunds universitet).

Samtliga tävlingsbidrag behandlades fullständigt anonymt vid juryns bedömning.

Finalisterna

Juryn valde ut de tre pristagarna från sina tolv favoritbilder bland de foton som kommit in. Här nedanför finns de nio bilderna som också hörde till juryns favoriter, men som tyvärr inte nådde till prispallen.

Ett särskilt omnämnande vill arrangörerna bakom tävlingen rikta till Instagram-signaturen @Enlundabosbetraktelser, Annika Winqvist. Hon ligger bakom hela fyra av de tolv bidragen. Bra jobbat!

Lundaskylt. Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram
Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram

Domkyrkan. Foto: @jessiezorro Jessica Alm
Foto: @jessiezorro på Instagram

Fönster i solljus. Foto: @trygveskogseth på Instagram
Foto: @trygveskogseth på Instagram

Blommor framför Universitetshuset. Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram
Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram

Domkyrkan. Foto: linamarigreta Lina Andersson
Foto: @linamarigreta på Instagram

Domkyrkan. Foto: enlundabosbetraktelser Annika
Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram

Bad i fontänen. Foto: enlundabosbetraktelser Annika
Foto: @enlundabosbetraktelser på Instagram

Motion. Foto: camillakey Camilla Key
Foto: @camillakey på Instagram

Lunds domkyrka. Foto: @lundsdomkyrka på Instagram
Foto: @lundsdomkyrka på Instagram

Beskrivningen av tävlingen var enligt nedan:

Galen i Lund? Lyft fram dina finaste Lundaögonblick på Instagram med taggen #lundabilder under oktober månad. Vinnarbilden kommer att tryckas upp som vykort och kylskåpsmagneter. Vykorten ska tryckas upp i en större upplaga och spridas, kylskåpsmagneterna är bara till dig!

Tävlingen är öppen för alla! Bilden kan vara ny eller gammal, men den ska vara fotograferad av dig och visa vad som gör Lund speciellt i dina ögon.

En jury från Lunds universitet utser en eller flera vinnarbilder som taggats med #lundabilder under oktober månad, och kontaktar vinnaren snart därefter. Tävlingen är öppen 1 oktober – 31 oktober.  

Tagga även gärna bilden med #UppsalaVsLund så att studenterna norröver får en glimt av Lund.

Juryn som kommer välja ut vinnarbilden består av:

  • Margareta Nordstrand (sektionschef för Externa Relationer vid Lunds universitet),
  • Maria Wendel (grafisk kommunikatör vid Lunds universitet)
  • Gunnar Menander (fotograf vid Lunds universitet)
  • Henrik Larsson (fotochef på studenttidningen Lundagård)
  • Sara Eriksson  (förman för Studentinfo) 
  • Linda Leffler Olsson (student vid Lunds universitet)

PS. Du kan också så klart följa Lunds universitet på Instagram.

Lund University på Instagram

Tävlingsvillkor

Genom att tagga dina bilder med #lundabilder godkänner du att din bild används och publiceras i Lunds universitets interna och externa kanaler. Vi utgår från att du har avbildade personers samtycke. Du behåller givetvis själv rättigheterna till din bild.

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från Lunds universitet. Juryns beslut kan inte överklagas.

Vinsten kan inte bytas ut mot pengar. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Juryn kommer inte att bedöma tävlingsbidrag som inte lämnas i enlighet med villkor och regler eller bidrag som är ofullständiga eller oläsliga. Tävlingsarrangören förbehåller sig rätten att diskvalificera bidrag som inte följer dessa regler och villkor eller som på annat sätt kan uppfattas som stötande, hotfulla, kränkande, olämpliga, oanständiga, diskriminerande eller som på annat sätt inte följer tävlingens anda.

Lunds universitet är inte ansvarigt för eventuell skada eller förlust som drabbat den tävlande under tävlingens gång.

I händelse av oförutsedda omständigheter kan Lunds universitet utan förbehåll eller förvarning ändra eller avsluta tävlingen. Om Lunds universitet finner att inget av tävlingsbidragen håller tillräckligt hög kvalitet kan juryn välja att inte utse någon vinnare alls.

För att delta i tävlingen måste du godkänna tävlingsvillkoren.

Obs! Den tidigare formuleringen om att anställda vid Lunds universitet som jobbar professionellt med kommunikation samt har direkt koppling till jurymedlemmarna inte får delta i tävlingen utgår. Detta eftersom samtliga tävlingsbidrag behandlas fullständigt anonymt vid juryns bedömning.

Kontaktinformation

Louise Larsson
Webbredaktör
louise [dot] larsson [at] er [dot] lu [dot] se
072-7220066
 

Tove Eriksson
Studentkommunikatör
tove [dot] eriksson [at] er [dot] lu [dot] se
072-5328022

LU på Instagram

Ett dokument som använder iframe för att visa de tre senaste bilderna från Lunds universitets Instagram-konto

Vill du se mer? Följ oss på Instagram!

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.