Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Världsbild spelar nyckelroll för personligheten

Artur Nilsson
Artur NIlsson har disputerat om världsbilder

Vår personliga världsbild genomsyrar allt vi gör och tänker. Den besvarar frågor om meningen med livet, om människor är goda eller onda eller om det finns en högre makt i universum. Världsbilden spelar en central roll för vår personlighet och därför kan det bli mycket känslosamt och konfliktfyllt om den rubbas. Det menar Artur Nilsson som nyligen lagt fram en avhandling i psykologi.

- Forskning om personlighet har traditionellt sett fokuserat på beteendemönster, även om världsbilden är lika grundläggande för personligheten. Hittills har forskning om våra olika världsbilder varit fragmenterad och osystematisk, säger Artur Nilsson.

Hans resultat visar bland annat att personer som tillskriver människan ett inneboende värde tenderar att betona vikten av fantasi och nytänkande inom vetenskapen, samt jämlikhet och omhändertagande inom moraliska och politiska frågor. De som ser det som att människan uppnår ett värde i relation till yttre normer tenderar att betona vikten av objektivitet och disciplin, samt objektivitet och tradition.

- Vi lever alla med en världsbild, men vi är inte alltid medvetna om att den finns. Kunskap om världsbilder kan hjälpa oss att bättre förstå oss på hur de formar våra liv och varför konflikter mellan världsbilder är så emotionellt laddade och besvärliga, säger Artur Nilsson.

Text: Fredrik Bröndum

Artur Nilsson har skrivit avhandlingen ”The Psychology of Worldviews – Toward a Non-Reductive Science of Personality”. Han nås på 073-639 90 11 eller artur [dot] nilsson [at] psy [dot] lu [dot] se (artur[dot]nilsson[at]psy[dot]lu[dot]se)

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.