Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Kantorn: Susanne Welc

”Det är roligt att spela oväntade sånger i kyrkan”
Sång och musik har alltid varit en del av Susannes liv och hon har hunnit med både musiklärarutbildningen och kantorsutbildningen på Musikhögskolan i Malmö vid Lunds universitet. Nu arbetar hon och stormtrivs som kantor i Staffanstorps församling.

Susanne ler och tittar in i kameran.
Foto: Tina Linde

 

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Jag har alltid varit intresserad av musik. Mina föräldrar var musiker, operasångare bägge två, så sång och musik har varit en del av hela mitt liv. När jag sökte till musiklärarutbildningen i Malmö var det för att jag främst ville arbeta med musik, men samtidigt var jag intresserad av undervisningsbiten. På den tiden fanns det två alternativ för dig om du ville studera vidare inom musik. Den ena vägen att gå var musiklärarutbildningen och den andra var musikerutbildningen. Jag sökte båda men erbjöds plats på musiklärarutbildningen.

Hade du extrajobb under tiden du studerade?
Under nästan hela musiklärarutbildningen vikarierade jag samtidigt som kyrkomusiker. Den sista terminen jobbade jag extra som musiklärare på en skola.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Det var en musiklärartjänst på en högstadieskola i Trelleborg som utannonserades på våren, under min sista termin på utbildningen. Jag sökte, fick komma på intervju, och påbörjade tjänsten i augusti. Men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag trivdes inte med arbetsmiljön och fick även problem med tinnitus. Därför sade jag upp mig efter en termin.

Du sade upp dig. Vad hände sedan?
Jag var arbetslös i tio veckor, vilket kändes väldigt tråkigt där och då. Därefter fick jag arbete som kyrkomusiker och fortsatte på det spåret i flera år innan jag bestämde mig för att börja studera igen. Den här gången blev det kantorsutbildningen, även den på Musikhögskolan i Malmö.

Har du haft nytta av de kontakter du skapade under dina utbildningsår (kursare, lärare…)?
På Facebook har jag ett stort nätverk av gamla kursare och lärare. Bland dem får jag input och hjälp med att hitta musiker, instrumentalister och noter. Självklart hjälper jag dem när det är jag som sitter på noter eller vet någon instrumentalist som skulle passa i ett visst sammanhang.

Vad gör du i dag på jobbet?
Jag ansvarar för ett antal barnkörer och en gospelkör som träffas en kväll i veckan. Jag har konfirmander, pianoelever och sångelever. På en del konfirmationer spelar jag. Var tredje helg ansvarar jag för musiken på söndagens gudstjänst samt de bröllop och dop som är inplanerade just den helgen. En gång i månaden ansvarar jag för musiken på onsdagsmässan. Jag planerar, tillsammans med mina kollegor, sommarkonserter och andra evenemang och träffar som kyrkan anordnar. Dessutom har jag egen övningstid, som brukar landa på 2-5 timmar i veckan. Arbetstiderna är oregelbundna, det är en del kvällar och helger. Arbetsbelastningen varierar, vid jul är den exempelvis hög. Då kan det handla om 60 timmar i veckan. En lugnare sommarvecka kan arbetstiden hamna på 30 timmar i veckan. Mitt arbete handlar, förutom musik, mycket om möten med människor.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Det roligaste med jobbet är variationen av arbetsuppgifter. Att planera och genomföra bröllop, dop och begravningar är roligt. Att de som gifter sig eller döper sitt barn känner sig nöjda med hur musiken och sången blev. Att det blev som de tänkt och föreställt sig. Då blir jag lycklig och då är det som allra roligast och givande att arbeta som kantor.

Har du haft nytta av dina två utbildningar?
Det har jag verkligen haft. Jag ångrar inte att jag gick min första utbildning, musiklärarutbildningen. Den har gett mig otroligt mycket kunskap, i exempelvis pedagogik, som jag använder idag i mitt yrke. Bland annat undervisar jag konfirmander, i körverksamheterna och när jag har piano- och sånglektioner. Det jag tagit med mig från kantorsutbildningen är främst orgelspel och mötet med andra kyrkomusiker, både lärare och elever. Kontaktnätet jag har med mig från den utbildningen är stort och betydelsefullt för mitt arbete.

Vad gör du om 5 år?
Jag trivs väldigt bra med min tjänst i Staffanstorps församling och hoppas på att jag är kvar här. Jag vill gärna driva gospelkören vidare och utveckla den. Det ser jag som en rolig och inspirerande utmaning.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Jag skulle inte vilja vara utan någon av mina utbildningar. Jag har nytta av dem bägge två och de kompletterar varandra. Det enda jag skulle gjort annorlunda är att jag skulle ha påbörjat kantorsutbildningen tidigare än vad jag gjorde.

Har du några tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Prova på att jobba, inom ditt område, innan du är färdig med utbildningen.
  • Skapa dig ett kontaktnät.
  • Hoppa på småjobb. De kan leda dig vidare till större jobb. De ger dig erfarenhet och även viktiga kontakter.

Vad lyssnar du på för musik?
Jag vill hålla mig uppdaterad, så jag lyssnar ofta på listmusik på P3 och försöker även följa Melodifestivalen. Ofta vill konfirmander sjunga nyproducerad musik och då vill jag kunna låtarna. Det är roligt att spela oväntade sånger i kyrkan. Jag tar en poplåt och spelar basen med orgelns pedaler och kompar på tangenterna samtidigt som jag sjunger den något omgjorda poplåten för församlingen. Självklart är det en sång med en text som relaterar till vad gudstjänsten har handlat om. Det brukar vara väldigt uppskattat.  

Fakta: Susanne Welc

Född: 1976

Kommer från: Östra Vemmenhög

Bor nu: Utanför Trelleborg

Utbildningar:

  • Musiklärarutbildningen på 4 år med ett extraår, 1996-2001
  • Kantorsutbildningen på två år, 2008-2010

Jobbar som: Kantor (kyrkomusiker)

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen