Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Efter gymnasiet var Cecilia först inne på att bli jurist, sedan kriminalkommissarie, men insåg sedan att hennes största intresse var miljö och natur och började då leta efter utbildningar med den inriktningen.

kvinnlig student

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag hade bestämt mig redan som liten att jag skulle studera i Lund. Efter gymnasiet var jag först inne på att bli jurist, sedan kriminalkommissarie, men insåg sedan att mitt största intresse är miljö och natur och började då leta efter utbildningar med den inriktningen.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Verkligen! Främst är det så att ingen riktigt bryr sig om vad jag gör nu. Om jag exempelvis har pluggat i fem timmar är det ingen som noterar det och ger mig bekräftelse. Man måste vara mer självständig och ha ett starkare självförtroende. Man har mer valmöjligheter och mer ansvar.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Massa saker! Främst är det känslan av att jag kan göra skillnad för framtiden. Sedan är det väldigt roligt att åka ut på exkursioner och att göra fältarbeten. Det är spännande att på olika sätt få testa på det vi läser och skriver om på riktigt. Det som också är roligt med utbildningen och klassen (och även institutionen) är att de är små. Det blir en familjär stämning och alla hälsar på varandra.

Vad har varit tuffast?
Att veta när man gjort tillräckligt. Att veta vad som är ”good enough”.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Nej, det skulle jag inte göra. Men att börja på universitet innebär även mycket personlig utveckling som jag tror det är viktigt att man får ta sig igen.

Hur hittade du din bostad?
Genom att lägga upp en annons på min Facebook-sida samt i några Facebook-grupper har jag hittat både mitt första, andra och tredje boende. Mitt första boende, som var i en korridor, fick jag genom att en kompis till mig såg annonsen och svarade att hens kompis skulle åka på utbyte nästa termin och därför behövde hyra ut sin bostad. Den blev min för en termin.

Vad gör du på fritiden?
Jag tycker om att träna och laga mat, jag är ordförande i en förening som jag själv startat, SWAN-Scientific Women’s Academic Network (för kvinnor i naturvetenskapen), och jag är även aktiv i mitt studieråd. Att umgås med kompisar, dricka kaffe och vara ute i naturen uppskattar jag också.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Oftast börjar vi klockan 9 med en föreläsning eller en övningsgenomgång. Klassen äter gemensam lunch vid 12 och på eftermiddagen arbetar vi vidare med exempelvis en övningsrapport. Vid 16 går jag till gymmet tillsammans med några klasskompisar och därefter cyklar jag hem och lagar middag. På kvällen kan det bli film eller att jag läser, går till en nationspub eller är på möte med studentföreningen.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Välj det du tycker är kul. Fundera på vad det är du vill jobba med och vad som enbart är ett fritidsintresse. Titta i kurskatalogen (utbildningsmagasinet), bläddra igenom hela och läs om alla programmen. Ta reda på vad som finns, vilka dina möjligheter är. Våga testa!

Vad siktar du på att jobba med?
Jag vill jobba globalt med miljö- och stadsplanering. Men kanske främst inom marin miljöanpassning.

Cecilia, naturgeografi och ekosystemvetenskap

Född: 1996

Kommer från: Göteborg

Bor: Lund

Utbildning: Naturgeografi och ekosystemvetenskap

Började studera i Lund: ht-17

Förväntad examen: vt-20

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen