Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Gustav, civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi

Gustav är intresserad av matematik, teknik och business och precis den mixen hittade han i det program han valde. Det lockade honom också att programmet har ett gott rykte i Lund och att utbildningen öppnar många dörrar i arbetslivet.

Gustav står inomhus mot en vit bakgrund och ler.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag började faktiskt fundera redan i högstadiet på vilken utbildning som skulle passa mig och mina intressen. Jag är intresserad av matematik, teknik och business och precis den mixen hittade jag i det program jag valde. Sedan lockade det mig att programmet har ett gott rykte i Lund och att utbildningen öppnar många dörrar i arbetslivet.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Det är mycket mer eget ansvar. Man bestämmer själv vad man ska gå på för föreläsningar. Visserligen är en hel del obligatoriskt, men inte allt och då är det upp till en själv att prioritera. Det gäller att planera sin vardag. Jag brukar planera in 40 till 45 timmars plugg i veckan. Precis som om det skulle vara ett vanligt jobb. 2–3 timmars plugg på helgdagarna är inte så mycket, men det kan vara viktigt att planera in det.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Dels alla klasskamrater som jag fått lära känna. Sedan har det varit spännande att, genom företagskontakter, få exponeras för möjligheterna som öppnas upp i framtiden, efter utbildningen.

Vad har varit tuffast?
Det egna ansvaret är tuffast. Det är så lätt att skjuta på grejer, men sedan blir det väldigt jobbigt att behöva ta igen det. Jag har blivit bättre på att planera och lägga upp studentlivet mer som om det var ett arbetsliv.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Nej, jag hade inte gjort något annorlunda. Jag är nöjd med balansen jag lyckats hålla mellan det roliga studentlivet och mitt engagemang i studierna.

Hur hittade du din bostad?
Min första bostad var i andra hand, på en korridor. Det boendet fick jag genom en kompis vars vän skulle plugga utomlands ett år. Nu bor jag på en korridor på Michael Hansens kollegium, som är en stiftelse. Jag ställde mig i kö till just den korridoren våren innan jag fick mitt antagningsbesked.

Vad gör du på fritiden?
Jag umgås gärna med kompisar, går på gym, spelar tennis, ser film eller går på nation. Jag gillar att ha folk runt omkring mig.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Vi har mycket schemalagd tid. Oftast har vi morgonföreläsningar, följt av övningar eller laborationer till 15-tiden. De flesta dagar har jag lunchlåda med mig, men någon dag i veckan äter vi på café eller nation. Därefter brukar jag plugga två timmar till. På kvällen vill jag gärna träna och umgås med kompisar.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Om du är osäker är det bättre att hoppa på något som du tror på och testa. Det går alltid att hoppa av om det känns fel. En utbildning blir aldrig 100% rätt. Är du väldigt osäker kanske det är bättre att jobba eller resa ett år. Man utvecklas hela tiden och efter det året kanske valet är enklare. Att jag under studietiden valde att ta ett sabbatsår för att göra internships och läsa lite fristående kurser är också ett alternativ för att skaffa sig erfarenhet plus komma till insikt vad man verkligen vill jobba med efter examen. Dessutom gav det mig ny energi inför resterande del av plugget.

Skaffa bra pluggkompisar är också ett bra tips.

Vad siktar du på att jobba med?
Jag vill definitivt ut i näringslivet. Både konsultbranschen inom industrin och finansbranschen ser jag som intressanta alternativ.

Fakta: Gustav

Ålder: 23 år

Kommer från: Skanör

Bor: Lund

Utbildning: Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi

Började studera i Lund: ht-15

Förväntad examen: vt-21

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen