Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Em, sjuksköterskeprogrammet

Em tycker att det roligaste med sjuksköterskeprogrammet är praktiken. Att få testa den teoretiska kunskap hon fått i lektionssalen och se att den stämmer. De veckor Em spenderar på sjukhus, vårdcentral och hemsjukvården är några av de mest lärorika, enligt henne.

Em står i solskenet framför en grönskande buske och ler.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag valde program efter mina intressen. Jag tycker det är väldigt spännande med psykologi och filosofi och visste att jag ville arbeta nära människor. Sjuksköterskeprogrammet ger mig möjligheten att göra just det.  

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Den största skillnaden från gymnasiet är ansvaret man har för sina egna studier. Studieteknik är något man aktivt måste arbeta med. Men även friheten att studera på det sätt som passar en själv bäst är en stor skillnad från gymnasiet.  

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Det roligaste med sjuksköterskeprogrammet är praktiken. Det är kul att få testa den teoretiska kunskap man fått i lektionssalen och se att den stämmer. De veckorna man spenderar på sjukhus, vårdcentral och hemsjukvården är några av de mest lärorika då vi får träffa patienten ansikte mot ansikte, vi får möjligheten att se deras situation och få lära av dem direkt. Även att få lära sig mer om människan på alla olika plan är väldigt spännande. Vi läser mycket om människans biologi och sjukdomar men även hur människans psyke fungerar när vi drabbas av sjukdom och hur sjukdom inte bara påverkar kroppen utan hela livet.  

Vad har varit tuffast?
För mig personligen har det varit att utveckla en bra studieteknik. Jag lär mig olika beroende på vad det är för moment vi har vilket gör att jag hela tiden måste vässa min studieteknik. Till exempel så måste man studera anatomi och fysiologi på ett annat sätt från hur man studerar etik.

Skulle du göra något annorlunda idag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Jag skulle ha förberett mig lite bättre på studieplanen. Det hade varit en fördel att vara mer inläst på vilka kurser vi hade i första terminen så jag hade känt till vad som krävdes av mig i varje kurs så att jag kunnat planera min tid på ett mer produktivt sätt.  

Hur hittade du din bostad?
Jag bor just nu hemma hos mina föräldrar och pendlar till Lund varje dag. Fördelarna med att bo hemma är att det oftast är billigt och bekvämt. Nackdelen är att man kanske inte har lika mycket frihet. Jag har dock fått en lägenhet i Lund via AF bostäder och ser fram emot att flytta hit till sommaren.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden gillar jag att hänga med kompisar, laga mat, ta skogspromenader och kolla film. Jag är även engagerad i Vårdvetenskapliga studentföreningen som är sjuksköterskornas, röntgensjuksköterskornas och arbetsterapeuternas kår.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Våra dagar kan se väldigt olika ut beroende på om vi har praktik eller inte. När vi inte har praktik har vi oftast föreläsningar eller grupparbeten. Eftersom en stor del av yrket går ut på att arbeta i team gör vi majoriteten av våra arbeten i grupp. Det finns ett väldigt gott samarbete mellan studenterna eftersom det verkligen behövs sjuksköterskor ute i vården vilket leder till att vi ofta sitter i stora grupper och pluggar ihop. Under de perioder när man har praktik spenderar man halva dagen i vita kläder och andra halvan med att göra matlådor och återhämta sig. Praktikveckorna är väldigt intensiva och det är många nya intryck varje dag men det är enormt roligt och spännande.  

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Mitt bästa tips är att skugga studenter. Det ger en möjlighet att se hur en vanlig dag faktiskt kan se ut på universitetet. Det är bara att höra av sig till studievägledaren för programmet eller kursen så kan de hjälpa till att fixa någon man kan skugga.  

Vad siktar du på att jobba med?
Sjuksköterskeprogrammet öppnar upp för otroligt många möjligheter. Överallt där det finns människor behövs det också oftast sjukvård vilket gör att man kan jobba med nästan allt nästan överallt. Min dröm är att vidareutbilda mig och bli barnmorska och sedan arbeta med att informera och utbilda ungdomar om viktiga frågor som säkert sex, samtycke, sexualitet och könsidentitet.

Fakta: Em

Född: 1998

Kommer från: Helsingborg

Bor: Helsingborg

Utbildning: Sjuksköterskeprogrammet

Började studera i Lund: vt-18

Förväntad examen: vt-21

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen