Johan Hansen Ölmedal
Hur gick du tillväga när du valde studier?
Efter gymnasiet var jag inte alls sugen på att studera utan gav mig ut i arbetslivet direkt. Efter att ha arbetat inom utbildningssektorn i 2 år, rest och läst till något ämne på komvux bestämde jag mig för att det var dags att studera vidare på universitet. Att studera i Lund var ett självklart val där studentlivet såväl i skolan som utanför lockade. Lika självklart var det att vidareutbilda mig mot ett yrke där jag skulle få möjlighet att arbeta med och hjälpa människor. Fysioterapeutprogrammet växte snabbt fram som det självklara alternativet med en tydlig koppling till träning och rörelse som är min stora passion.
Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Den största skillnaden gentemot gymnasiet måste jag säga är friheten, på både gott och ont. Man kan lägga upp sina studier på nästan vilket sätt man vill så länge man klarar tentorna. Är man en person som har goda förkunskaper och lätt för inlärning kan man nog ha mycket fritid och stämmer det inte in på en så är våra föreläsningar otroligt intressanta och lärorika.
En annan stor skillnad är att alla verkligen är intresserade och brinner för det de läser. Att varje dag umgås med likasinnade är otroligt givande och roligt.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Att studera på Fysioterapeutprogrammet innebär mycket praktisk färdighet. Varje gång vi går in i våra metodrum för att palpera, göra undersökningar, utveckla vår fingerfärdighet och vårt professionella bemötande är både roligt, spännande och lärorikt. På det sättet är var och varannan vecka en av de roligaste.
En annan sak som jag måste nämna är sammanhållningen på programmet. Med de relativt små klasserna finns förutsättningar att lära känna nästan alla såväl i sin egen som i de andra terminerna. Det finns en härlig samhörighet och man kan alltid få hjälp pepp och tips när det behövs.
Vad har varit tuffast?
Ärligt talat så har min studietid än så länge varit en väldigt smärtfri resa. Även om vissa kurser har varit tuffa och man haft lite svårt att sova innan vissa tentor så har det varit lätt att motivera sig. Det svåraste har väl varit att inte ta på sig för mycket utanför studierna och ta sig vatten över huvudet för att hinna uppleva allt vad Lunds studentliv erbjuder.
Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Kanske oroa mig lite mer över tentorna. Att våga njuta av studietiden och verkligen suga i sig kunskapen snarare än att plugga för att klara tentan. Efter hand märker man vad syftet av all kunskap man matar i sig till en början är, och då önskar man att man skapat sig en djupare förståelse tidigare.
Hur hittade du din bostad?
Jag har redan flyttat ett par gånger sen jag började. 1 bostad hittade jag via en facebookgrupp, en annan fick jag tips om av äldre kursare. Det finns goda möjligheter att få bostäder i Lund och man är aldrig långt bort från centrum med en cykel.
Vad gör du på fritiden?
Jag försöker engagera mig i kåren och alla de aktiviteter som min sektion anordnar. Jag dömer och spelar fotboll, tränar innebandy och umgås med mina vänner. Det är sällan man inte har något att hitta på.
Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
En typisk dag som kan anses representativ för de två terminer jag läst är kanske en föreläsning som börjar klockan 9:15 och pågår till 11. Därefter har man någon form av grupparbete, diskussion eller annan Team based learning till 12. Sedan har vi en 75 minuters lunch innan vi börjar med praktisk färdighet i våra metodrum vilket varar i 2 timmar ungefär.
Det ska dock sägas att det är sällan en dag är den andra helt lik. I vissa kurser har man mycket mer praktisk färdighet än andra och inte helt sällan (någon gång i veckan) är man helt fri på schemat och kan ägna sig åt självstudier, eller fritidsintressen om man ligger bra till.
Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Välj utifrån vad du tycker är roligt och är intresserad av. Man spenderar en väldigt stor del av sin vakna tid med detta ämne i flera år framöver och sedan ska man troligvis arbeta med det, då ska man inte ha valt det för att någon annan ville det, eller för att man “borde” göra det. Känner du dig osäker så våga besök utbildningen eller ordna så att du kan fråga en yrkesverksam för att få en bättre bild om det är rätt utbildning för dig.
Vad siktar du på att jobba med?
Jag gick in i utbildningen säker på att jag ville arbeta med idrottsskador. Den tanken finns kvar men redan första veckan vidgades mina vyer om de otroligt stora möjligheterna som finns inom yrket fysioterapeut. För stunden är jag lite inne på att jag vill arbeta inom habilitering för barn med neurologiska skador. Lika säker som jag var när jag började utbildningen, lika säker är jag på att jag kommer hinna ändra mig några gånger till innan jag slutar den.
Johan Hansen Ölvedal
Namn: Johan Hansen Ölmedal
Född: 1996
Kommer från: Ängelholm
Bor. Med en kursare i en trea hos en privat hyresvärd
Utbildning: Samhällsprogrammet, Beteendevetenskaplig inriktning