Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bemötande vid röntgenundersökning av höftled

Patienters och röntgensjuksköterskorsuppfattningar.

Författare

  • Margareta Adamczyk

Summary, in English

Beräknad tid för en röntgenundersökning av höftled är från fem till fyrtio minuter beroende på vilket tillstånd patienten befinner sig i. På kort tid skall patienten känna förtroende för röntgensjuksköterskan och en omvårdnadsrelation skall inledas. Syftet med studien var att jämföra uppfattningar mellan patienter och röntgensjuksköterskor om vad ett optimalt möte dem emellan kan vara. Patienter och röntgensjuksköterskor intervjuades efter kvalitativ metod på Röntgendiagnostiska kliniken i Malmö. Resultat visade att röntgensjuksköterskor upplevde behov av yrkeskompetens, en förtroendegivande kommunikation, humor och samtidigt tidseffektivitet i undersökningen. Patienter upplevde framförallt behov av information, respekt och tålamod. Som helhet skiljde sig inte patienters och röntgensjuksköterskors uppfattningar om det optimala mötet nämnvärt

Publiceringsår

1999

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Medicine and Health Sciences

Nyckelord

  • interaction, quality of care, patient satisfaction, höftled, röntgenavdelning

Handledare

  • Gunilla Nilsson