Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Barnens upptäckardag är tillbaka – med ännu fler kul klurigheter i Lundagård

För andra året i rad arrangerar Lunds universitet med ett flertal partners Barnens upptäckardag på Krafts torg på lördag 1 september. Det blir en dag full av gratis aktiviteter för barn mellan ca 5-12 år, där barnen kan experimentera med Vattenhallen, prova 3D-spel med Stenkrossen, ta med gosedjur till Nalledoktorer och mycket mer. 

– Vi är många i Lund och inte minst på Lunds universitet som har ett stort intresse för barn och deras nyfikenhet på och upptäckande av sin omvärld. Via den här plattformen har vi kunnat skapa en otroligt spännande dag, allt på en och samma plats, berättar Cheryl Sjöström, koordinator på Lunds universitet för Barnens upptäckardag.

Barnens upptäckardag gick i fjol av stapeln som en av aktiviteterna under LU350-jubileet och det blev ett vinnande koncept. Tack vare förra årets succé har Barnens upptäckardag fått nya medel till detta år. Det bjuds på några favoriter i repris men också lite nya aktiviteter. Till exempel kommer i år Upptäckarklubben från Fysikum att vara på plats och ha uppträdanden växelvis med Vattenhallen Science Center. Pris utlovas till det högsta spaghettitorn som byggs på plats. Ett 3D-spel från Stenkrossen samt programmering med bluebots via Folkbiblioteken är också nytt för i år.

Späckat program

Det späckade programmet har satts ihop genom ett nära samarbete mellan Lunds domkyrka, Folkbiblioteken i Lund, Lunds kommun, Thomandersällskapet, Handelsföreningen, Rädda barnenoch Lunds volleybollklubb. Från universitetets sida deltar Historiska museet, Botaniska trädgården, Vattenhallen Science Center, Child Rights Instititue,Studentföreningen IFMSA och Upptäckarklubben (Fysik i Lund).

– Denna samverkan i sig är någonting unikt eftersom vi är så många aktörer inblandade. Vi är ett härligt gäng människor där alla får glädje av att träffas och engagera oss kring barnens upptäckande, säger Cheryl Sjöström.

De som kommer till Lundagård på lördag får uppleva inte bara Barnens upptäckardag men även en familjedag via Lund Comedy Festival.

– Att både Lund Comedy Festival och Barnens upptäckardag har sina aktiviteter för barnfamiljer på samma plats och samma dag är ett fantastiskt sammanträffande. Vi har lagt upp våra respektive program så att det går att uppleva allt som erbjuds utan att behöva välja det ena över det andra, kommenterar Kajsa Jönsson, Managing Director på Anagram Live.

På lördag den 1 september kan man  

 • Träffa läkarstudenter på Nallesjukhuset tillsammans med ditt gosedjur.
 • Följa med in i Domkyrkan och hjälp till att lösa mysteriet med den försvunna kronan.
 • Vad gör egentligen en arkeolog? Kom och träna dig att tyda jorden i arkeologiska utgrävningslådor. 
 • Testa din färdighet i att kasta en volleyboll genom en rullande rockring.
 • Experimentera med Vattenhallen Science Center och Upptäckarklubben.
 • Besök Folkbibliotekens lådcykel laddad med häftiga böcker och bluebots som är redo för dig att programmera mera.
 • Gå en kulturhistorisk promenad genom 1800-talets Lund. Måla sen med fjäderpenna och slå dig ner vid Thomanders hjulcafé en stund.
 • Prova ditt doft- och smaksinne tillsammans med Botaniska trädgården.
 • Upplev Krafts torg för 350 år sedan med 3D-spelet Winstrups vinspel.
 • Lär dig om smarta textiler och bygg ett konstverk med återvunnen plast i neonrosa. 

Lund Comedy Festival erbjuder

 • Gympa med Friskis & svettis
 • Sk(r)attjakt med arga tanten
 • Akrobatik med Kompani Hint 
 • Handboll och ansiktsmålning med LUGI Handboll

Mer information:

Lunds universitets facebook
Lunds universitets kalendarium
Svenska kyrkan
Lund comedy festival


 

Kategorier

Kontakt

För mer information:

Cheryl Sjöström, koordinator, 0703-63 30 02, cheryl [dot] sjostrom [at] keg [dot] lu [dot] se
Sofia Lindstrand, kommunikatör, Lunds domkyrkoförsamling, 046-71 87 38, 0725-93 47 38, sofia [dot] lindstrand [at] svenskakyrkan [dot] se
Kajsa Jönsson, Managing Director, Anagram Live, + 46 (0)73 392 18 00, kajsa [dot] jonsson [at] anagram [dot] se

Barnens upptäckardag

Datum: lördag den 1 september
Tid: kl 11-15
Plats: Krafts torg, Domkyrkoplatsen, Lundagård
Anmälan: Ingen anmälan, mest drop-in, vissa uppträdandetider. Se FBoch FBför exakta tider

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen