Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Viktigt att vara först på bollen

Man vid fotbollsplan.
Richard ”Kalle” Ringhov är ledare både för Torns IF:s fotbollslag och på Media-Tryck.

När Richard Ringhov inte befinner sig på Media-Tryck på Sölvegatan hittas han säkrast på fotbolls­planen i Stångby.
Därifrån har han baxat Torns IF från division 4 till Söder­ettan och kan nu stoltsera med att vara tränare för Lunds bästa fotbollslag.

Idag, 42 år senare, är han avdelningschef för Media-Tryck inom LU Service och har ungefär lika många anställda där som han har spelare på planen i Stångby. Han började själv spela som tioåring. Då i Lunds BK, som högerytter. Där spelade han i tio år, och var sedan assistent hos tre landslagstränare (bland andra Puskas Ljungberg och Roland Sandberg). Han har tränat egna lag i Staffanstorp, Marieholm och under fyra år Lunds BK i gamla division 2.

– Fotboll är svårt men det handlar om att göra det enkelt, säger Richard Ringhov.

Och han om någon borde väl veta det. De framgångar han har haft med Torns IF betecknar han själv som extremt oväntade. Laget förvånade hela Sverige genom att från 2002 lägga under sig den ena divisionen efter den andra och inte minst ta de stora stegen förbi de sista divisionerna, trean och tvåan och – i år – gå om sitt gamla storebrorslag Lunds BK och placera sig i division I.

Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Kontinuitet, många bra spelare som varit med länge. Rakt, enkelt och tufft spel – och bra försvarsspel. Disciplin – och det är något som grundas i omklädningsrummet.

Richard Ringhov sänder en tacksamhetens tanke till de tidigare spelarna, 85:orna och 86:orna, som han menar lagt grunden till dagens framgångar.

– Deras DNA finns kvar och ska föras vidare, dock inte helt enkelt idag när man som fotbollsspelare byter klubb ofta.

Kontinuitet föder trygghet och en annan framgångsfaktor kan vara att alla spelare har samma kontrakt. Ingen tjänar mer än någon annan.

– Det ger en signal om lika värde och det bygger broar mellan spelarna och ger en miljö man trivs i. Det ska även vara högt i tak för samtal utan prestige.

Helt tillämpningsbara är inte dessa faktorer på jobbet vid LU – men Richard Ringhov ser sin egen prestigelöshet som viktig och hoppas och tror att hans medarbetare också upplever att det är högt i tak på jobbet. Personalstyrkan är stabil med låg omsättning. Den vägvisare han är som tränare på fotbollsplanen vill han också vara som avdelningschef på Media-Tryck. Och han är stolt över att kunna berätta att trots digitaliseringen som pågått under många år har Media-Tryck varken behövt minska sin tryckproduktion eller sin personal.

– Avhandlingar är stort och fortfarande vill man ge studenterna något att hålla i handen.

Men förnyelse krävs hela tiden och man har breddat sitt utbud till att även omfatta formgivning, illustrationer, storformat och utställningsmaterial.

– Vi kan fixa det mesta och får höga poäng i NKI (nöjd kund index).

För ett par år sedan deltog Media-Tryck i en nationell benchmarking där de kom ut som etta och flera andra lärosäten tittar på hur de jobbar, både nationellt och internationellt, berättar Richard Ringhov.

– Att bli större är oviktigt – att följa med och leda utvecklingen är viktigast.

Men hur ska det gå nu när laget kommit upp i division I – då brukar det krävas en tränare på heltid?

– Jag trivs med mitt jobb här på LU. Och det kan hända att jag kommer att träna ett lag i en lägre division men det gör inget. Jag har varken planer eller ambitionen att flytta från Lund. Vad man än gör är det viktigt att man gör ett bra jobb, respekterar varandra och dessutom trivs med det man gör, tycker han.

Och slutligen frågan som många kanske grunnar på: hur blev det Kalle av Richard?

– En enda gång, när jag var tolv år, hade jag en träningströja som det stod Kalles kaviar på. Och sedan dess har Kalle förföljt mig…

 

MER OM Richard ”Kalle” Ringhov

GÖR: Avdelningschef för Media-Tryck vid LU Service och tränare för Torns IF.

BOR: I lägenhet i centrala Lund.FAMILJ: Sambo Åsa och fyra utflugna barn samt en dansk-svensk gårdshund.

HÄMTAR ENERGI FRÅN: Fritidshuset på Öland och hundpromenader.

BLIR GLAD AV: När människor runt mig mår bra. Och av att vinna fotbolls-matcher!

BLIR LEDSEN AV: När människor blir illa behandlade. Som rektor sa en gång ”vi borde alla vara lite snällare mot varandra”.

Media-Tryck

Bildades 2000 på initiativ av dåvarande Biblioteksdirektionen som beslöt att slå ihop UBs tryckeri med Sociologens. Då hade man sammanlagt 8 medarbetare som idag dubblerats till 16 och Media-Tryck som ingår i LU Service vid Universitetsgemensamma förvaltningen har även en filial på Kemicentrum.