Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund: Hur rik får man bli?

Illustration: Catrin Jakobsson

De svenska miljardärerna blir allt fler och enligt OECD ökar klyftorna mer i Sverige än i övriga Europa. Är enorma rikedomar ett problem? Nej, svarar en del; människor inspireras av miljardärer och det leder till fler innovationer. Dessutom växer statskassan och då kommer pengarna fler till godo. Ja, svarar andra; uppsvinget för miljardärerna är ett problem eftersom ojämlik inkomstfördelning leder till ökad ohälsa och stagnerad BNP. Därtill har klimatkrisen ändrat spelplanen; jordens resurser är inte oändliga och vi måste därför dela rättvist på de som finns.

På Debatt i Lund kl 19 den 29 september får ni möta en filosof, en nationalekonom och två journalister med olika syn på frågan. Samtalsledare är journalisten Lars Mogensen.

Observera att debatten hålls – för första gången - på Grand Hotel i Lund.

Varmt välkommen att mingla med oss före och efter debatten!

I panelen:

Andreas Cervenka, journalist och författare till bland annat den nyutkomna boken Girig-Sverige

Andreas Bergh, forskare i nationalekonomi, kolumnist i DN mm

Sofia Nerbrand, politisk redaktör Kristianstadsbladet

Magnus Jiborn, filosof, tidigare liberal ledarskribent och numer forskningsansvarig på Global Challenges Foundation.

När: 29 september kl 19

Var: Grand Hotel, Lund, Piratensalen (debatten sänds också online på Sydsvenskan.se och på Debatt i Lund den 29/9: Hur rik får man bli? - YouTube

Kontakt

För information kontakta debattredaktörerna:

Ulrika Oredsson: ulrika.oredsson@kommunikation.lu.se

Ellen Albertsdottir: ellen.albertsdottir@fsi.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.