Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidens mat: Mer forskning krävs för fullvärdiga vegoalternativ

Två bilder: en stor rund forskningsanläggning och en vegobiff.
MAX IV ger nya möjligheter i arbetet med att ta fram fullvärdiga alternativ till kött. Foto: Perry Nordeng och Moving Moment/Shutterstock

Vi har en del att lära av tidigare generationers matvanor – men vi behöver också den senaste tekniken i form av ESS och MAX IV för att få fram fullvärdiga alternativ till kött och mjölk.
Det menar Tommy Nylander, professor i fysikalisk kemi som forskar om framtidens livsmedel.

Porträtt av man.
Tommy Nylander är professor i fysikalisk kemi. Foto: Kennet Ruona

Han önskar att det satsades lika mycket pengar på livsmedelsforskning som det görs på läkemedel. Fortfarande vet vi ganska lite om hur strukturen ser ut på olika livsmedel och hur de bryts ner i kroppen. När det nu handlar om att ta efter de ursprungliga livsmedlen och göra dem växtbaserade så är det viktigt att inte missa viktiga närings­ämnen, till exempel de essentiella aminosyrorna, proteinbyggstenar som är livsnödvändiga och bara kan intas med födan.
– Vissa växtproteiner som används kött­simulerande saknar en del av dessa.

Mer sås och potatis

När Tommy Nylander växte upp var det mer sås och potatis på tallriken än kött. Idag är det tvärtom och det håller inte klimatet för. Men att helt sluta med den animaliska kosten är utmanande för många. Även om vi inte längre är stenåldersmänniskor med samma höga behov av näring så finns rester av det kvar i många av oss.
– Vi är fysiologiska varelser och behöver den allsidiga konsten, säger han. Vi äter för mycket kött, men kan inte bara äta morötter!
Dessutom efterfrågar konsumenterna köttet och dess textur. Därför är det angeläget att få fram och producera så fullvärdiga alternativ som möjligt. Detta gäller inte minst mejeriprodukter och Tommy Nylander kan inte nog lovorda den näringsrika mjölken. Växtbaserade alternativ till den har forskats fram, men marknadens havre- och mandelalternativ är fortfarande inte fullt utvecklade för att vara en lika mångsidig råvara som den ursprungliga mjölken, menar han, och här kommer den avancerade röntgentekniken väl till pass.
– ESS och MAX IV öppnar nya möjlig­heter för att studera livsmedel. Röntgen ger bilder med högre upplösning, men är bäst på att se tunga element. Neutronteknik är bra på att se vatten och lätta element. Det är ingen slump att anläggningarna ligger vid sidan om varandra, menar Tommy Nylander.

Vegetariska livsmedelsalternativ

Han påpekar att det forskades en hel del om hälsobringande livsmedel (probiotika) på 1980-talet, men säger att det fortfarande finns mycket att göra inom det området som kommer att underlättas av de två stora forskningsanläggningarna.
När det handlar om de vegetariska livsmedelsalternativen idag så finns det också en hel del övrigt att önska.
– Mycket av den maten är processad för att få fram den önskade strukturen. Och vi vill inte överprocessa. Här handlar det om att gå tillbaka till naturen och lära av den. Hur ser ursprungsväxterna ut och hur kan vi utnyttja mildare och mer naturliga processer med hjälp av enzymer och nyttiga bakterier? Till det behövs också avancerad röntgen- och neutronteknik, säger Tommy Nylander.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.