Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 15 maj

U21, HBTQ-dagen, Uppsalabesök, doktorspromotionen, paneldebatt med SULF, rektorsinstallation i Kristianstad, GUL, Heddadagar, Debatt i Lund och besök på University of Toronto är några av punkterna i detta rektorsbrev.

U21. Per har varit på U21:s årliga möte, som denna gång hölls på University of British Columbia i Kanada. Studentinflytande var den fråga som vi särskilt drev och det hölls också ett studentmöte i samband med det årliga mötet. Här medverkade Tora Törnqvist och Nicolai Slotte, ordförande respektive vice ordförande för LUS. Vi lyckades också på U21-mötet få gehör för bildandet av ett nätverk för studentledare som vi tar ansvar för att bygga upp och administrera under några år.

I samband med mötet presenterades också en ranking över utbildningssystemen för högre utbildning i olika länder. För andra året i rad hamnar Sverige på andra plats. Totalt finns 50 länder med i rankingen och Sverige behåller sin andra plats efter USA. Att Sverige når så höga poäng beror bland annat på att landet producerar det högsta antalet forskningsartiklar i relation till befolkningsstorleken.

Det är tillfredsställande att Sverige kommer på andra plats i rankingen. Sveriges position som en högt rankad nation gällande högre utbildning har stor påverkan på vår attraktivitet för att locka hit studenter och personal bland internationella studenter och forskare.

U21:s ranking är den enda i världen som mäter olika länders system för högre utbildning. Totalt har man tittat på 22 olika variabler i fyra huvudgrupper: resurser, uppnådda mål, andelen internationella samarbeten och nätverk samt forskningsmiljö. Topp fem är: 1 USA 2. Sverige 3. Schweiz. 4. Kanada 5. Danmark.

Läs mer om rankingen här

University of Toronto besökte vi också på resan. Här är avsikten att fördjupa samarbetet inom en rad områden. Deras tillträdande rektor Meric Gertler blev hedersdoktor i Lund förra året och han kommer hit i höst som opponent på en avhandling. I samband med detta besök fortsätter våra överläggningar om utbyggt samarbete.

HBTQ-dagen. Den 17 maj uppmärksammas HBTQ-frågor då det är den internationella IDAHO-dagen (International Day Against Homophobia and transphobia). Temat för dagen är ”A queer nation? Why should LGBTQ-persons come to Lund University?” Bakom arrangemanget står de två studentorganisationerna Proud Tech och HBTQ-studenterna samt HBTQ-LU, som representerar LU-anställda. Under dagen blir det dels en workshop, dels ett seminarium med en avslutande paneldebatt där bland andra vicerektor Nils Danielsen medverkar. Det är mycket angeläget att uppmärksamma dessa frågor och att vi arbetar med dem som en del av vårt värdegrundsarbete och därför är vi glada och tacksamma att denna dag har blivit möjlig tack vare det stora engagemang som dessa organisationer och nätverk visat.

Läs och se mer om dagen här

Debatt i Lund. Den 29 maj är det Debatt i Lund, som den här gången har rubriken ”Funkar demokratin?” En av de medverkande är Harvardprofessorn Lawrence Lessig som frågar sig om stora ekonomiska intressen håller på att sätta demokratin ur spel. Övriga i panelen är miljöaktivisten Tannie Nyboe, den liberale debattören Carl Rudbeck samt statsvetaren Jan Teorell.

Läs mer här

Uppsalabesök. Ledningen med Per och Eva i spetsen har träffat sina kollegor i Uppsala för att diskutera olika frågor där det finns möjligheter att samarbeta. Det gäller såväl arbetet med internationella rekryteringar som hur vi kan få gehör för ett höjt utbildningstak. Diskussionerna omfattar som alltid Max IV och ESS. Det är helt klart att vi har mycket gemensamt med Uppsala och ett gott och väl fungerande samarbete på många plan.

Sommaravslutning för internationella studenter är det dags för nu på torsdag. Det blir en träff med befintliga studenter samtidigt som detta kombineras med arbete med alumni och att locka hit fler internationella studenter.

Neuroscience Day. Medicinska fakultetens årliga evenemang Neuroscience Day äger rum i morgon torsdag. Dagen avslutas med den prestigefyllda Segefalksföreläsningen, som i år hålls av Larry Swanson.

Läs mer om Neuroscience Day här

Paneldebatt med SULF. På tisdag arrangerar SULF Lund en paneldebatt på temat ”Universitetslärarens tal och tystnad”.  Per sitter med i panelen som kommer att diskutera om konflikterna mellan arbetsmiljö, anställningsvillkor, ekonomi och strukturer i förändring och grundläggande akademiska friheter och skyldigheter med statsvetare Lennart Lundquist, vetenskapshistoriker Victoria Höög och prefekten vid Kliniska vetenskaper, Kristina Åkesson.

Läs mer om debatten här

Rektorsinstallation i Kristianstad. Per kommer att genomföra installationen av Högskolan i Kristianstads nye rektor Sanimir Resic den 29 maj. Eva, som sitter med i HKR:s styrelse, kommer också att medverka vid ceremonin. Vi önskar Sanimir all lycka och framgång i sitt nya arbete och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete!

Sommaravslutning i Domkyrkan. Den 29:e maj är det dags för studenternas traditionella avslutning i Domkyrkan. Det är en fin högtidsstund som vi ser mycket fram emot och där Per medverkar.

Doktorspromotionen. Den 31 maj är det dags för vår största akademiska högtid, doktorspromotionen. Det är alltid en glädje och en stor ära att se alla våra duktiga doktorer promoveras, samtidigt som vi får visa vår uppskattning för våra hedersdoktorer och jubeldoktorer. I år är det cirka 200 doktorer efter avlagda prov som promoveras, samt 17 hedersdoktorer och 22 jubeldoktorer.

Läs mer om doktorspromotionen här

GUL. Prorektorerna vid universiteten i Uppsala, Göteborg och Lund träffades den 13-14 maj i Göteborg för att diskutera kvalitetsfrågor. Vårt arbete med forskningsutvärderingarna vid våra lärosäten, liksom statens förslag till kvalitetsstyrning av forskningsanslagen och forskarutbildingarnas kvalitetsutveckling var på tapeten. Tillsammans med bibliotekscheferna diskuterade vi biblioteksorganisationerna vid respektive lärosäte, vilket resulterade i att vi kommer att ”benchmarka” våra lärosätens biblioteksstrukturer.

Vad kan vi lära av Singapore? Ett seminarium i riksdagen i dag som arrangeras av RIFO, Riksdagsledamöter och forskare. Här deltar Per, Bertil Andersson, rektor för Nanyang Technological University, Mille Millnert från Vetenskapsrådet, Gunnar Öquist från Kungliga vetenskapsakademin med flera.

LERU. Eva åker till Leiden för att delta i LERU:s Rectors Assembly den 17-18 maj.

Heddadagar. 27-28 maj medverkar Eva vid Heddadagarna, där gästprofessorerna vid jämställdhetssatsningen Hedda Anderssons gästprofessur presenterar sin forskning. Vicerektor Nils Danielsen inleder dessa dagar.

Läs mer här

Tysklands ambassadör Harald Kindermann kommer på besök i dag och Eva träffar honom.

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.