Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbar produktion

Jakob Johansson och Fredrik Schultheiss. Foto: Håkan Röjder.

Tillsammans med industrin utvecklar vi nya idéer inom material, tillverkning och materialåtervinning. Målet är att hitta lösningar som både ser till miljön och stärker företagens konkurrenskraft.

Industrin förbrukar cirka en tredjedel av Sveriges energi och mycket av miljöbelastningen av vår konsumtion kommer från material som finns i bruksprodukter som exempelvis redskap, hushållsmaskiner och fordonskomponenter. Men även resurseffektiv tillverkning är viktigt om vi ska göra våra produkter mer hållbara.

Unik produktionsforskning

Forskningen har som mål är att hjälpa tillverkningsindustrin att bli mer resurseffektiv för att kunna ställa om till en mer genomtänkt, långsiktig och hållbar produktion. 

Vid Lunds universitet är vi unika genom att vi fokuserar och kopplar ihop forskning om tillverkningsprocesser, produktutveckling och produktionssystem med varandra.

Forskarna undersöker bland annat:

  • hur olika faktorer som ekonomi, produktprestanda, miljöpåverkan, tillverkningens klimatavtryck samt graden av återvinning påverkar om en produkt är hållbar eller inte
  • hållbara tillverkningstekniker för bruksprodukter i vår vardag som olika redskap eller fordonskomponenter.

Det kan till exempel handa om att utveckla blyfria komponenter i mässing, metallbaserade kompositbromskivor och nya skärmaterial, eller att ta fram hållbara vegetabiliska smörjmedel och energieffektiva värmebehandlingsmetoder.

Forskarna utvecklar därtill industriella uppföljningssystem, datainsamlingsmetoder och kostnadsanalyser som tar hänsyn till hållbarhet.

Användningsområden

Forskarna arbetar nära industrin för att utveckla nya lösningar som kan möta viktiga hållbarhetsutmaningar inom industrin och samhället. Forskningsresultaten används för att driva innovation inom följande områden:

Forskarna utvecklar teknologier inom sensorer, mätteknik och signalbehandling för att skapa digitala lösningar som kan användas inom maskinbearbetning och korrosiva miljöer. Lösningarna bidrar till att främja hållbar process- och produktutveckling.

Forskarna förbättrar vår förståelse och kunskap om effekterna av spårämnen från återvunna material i gjutna produkter. Målet är att stödja ett mer medvetet och informerat förhållningssätt till användning av material.

Forskarna fokuserar på kompetenshöjande aktiviteter för att göra forskningsresultat användbara inom områden som ”big data” och maskininlärning, produktionssystem och tillverkningsteknik. Det övergripande målet är att främja en mer hållbar och digital förändring inom industrin.

Forskningsmiljöer

Strategiskt forskningsområde

Sustainable Production Initiative – SPI är ett strategiskt forskningsområde i Sverige.

Området tar fram världsledande kunskap och hållbara lösningar för system och teknik inom tillverkningsindustrin.

Forskningsområdet leds av Chalmers tekniska högskola i nära samarbete med Lunds universitet.

Koordinator
Christina Windmark
christina [dot] windmark [at] iprod [dot] lth [dot] se (christina[dot]windmark[at]iprod[dot]lth[dot]se)

Vice koordinator
Filip Lenrick
filip [dot] lenrick [at] iprod [dot] lth [dot] se (filip[dot]lenrick[at]iprod[dot]lth[dot]se)

Webbplats

Industriell produktion, LTH – iprod.lth.se

Forskningsdatabas

Forskare, projekt och publikationer inom Hållbar produktion.

Lunds universitets forskningsportal


Aktuellt inom hållbar produktion