Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Exkursion, geologi, Lunds universitet

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Geologi

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen
Vill du arbeta med att utvinna och skydda vårt grundvatten? Ta reda på om marken på en särskild plats lämpar sig för vägbyggen eller tunnlar? Eller göra riskbedömningar och förvalta naturresurser? Då kan det här programmet vara något för dig.

Geologi handlar om jordens uppbyggnad och förändring samt livets utveckling över hundratals miljoner år. Geologer studerar alltifrån hur våra kontinenter har bildats och förflyttat sig, till hur vi kan planera samhället på ett hållbart sätt. De arbetar också med att kartlägga naturresurser och utvinna dem på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Vi människor behöver till exempel tillgång till rent vatten och olika ämnen som utvinns ur mineral och malmer. Geologer studerar också hur vårt landskap har byggts upp under istiderna. Med hjälp av den kunskapen kan geologer göra bättre förutsägelser av hur marken ser ut på olika ställen, vilket är viktigt vid exempelvis byggnation, vattenutvinning och hantering av föroreningar.

 

Under utbildningen

Under utbildningen får du bland annat lära dig om berggrund och jordarter, vattnets rörelse i marken samt geotermisk energi och koldioxidlagring. Du studerar även klimatets förändringar i olika tidsperspektiv. 

Utbildningen inleds med ett basblock med geologikurser som ger dig en stabil grund att stå på inför dina fortsatta studier. Därefter läser du kurser som du väljer själv och kan på så sätt forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Du kan till exempel välja att läsa praktiskt inriktade kurser som förbereder dig för arbetslivet som geolog. Ett annat alternativ är att läsa en termin utomlands. Under sista året gör du ett examensarbete i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och tar del av högaktuella forskningsprojekt. En hel del av kurslitteraturen är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning vid ett annat universitet, i en annan del av världen. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en eller två terminer utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Teoretiska och praktiska kunskaper
I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, exkursioner, seminarier, praktiska studier i fält samt egna projekt. Du lär dig till exempel att göra geofysiska undersökningar, ta prover samt sammanställa och tolka data. Exkursionerna som ingår i utbildningen går både till platser i Sverige och utomlands. Tidigare exkursioner har exempelvis gått till glaciärer i Norge, Kanarieöarna och Lake District i England.

Följ med på en exkursion till Kullaberg i istidens spår
Redan första veckan på utbildningen kommer du att få åka på en exkursion till Kullabergs naturreservat i Skåne. Under exkursioner lär du dig bland annat hur du kan se spår av klimatförändringar, från istiden för 17 000 år sedan fram till idag. 

Läs mer och se film om exkursionen till Kullaberg: http://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-NGNAT-GEOL/folj-med-pa-exkursion-till-ku...

 

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du redo att börja arbeta inom geologiområdet. Du kan också välja att läsa vidare på ett masterprogram i exempelvis berggrundsgeologi eller kvartärgeologi. Läs mer på www.lu.se/master/natur.

Som geolog kan du bland annat arbeta som gruvgeolog, miljö- och naturvårdshandläggare, miljökonsult, geotekniker eller geokemist. I Sverige finns det drygt 200 företag med geologisk verksamhet. Flera av dessa är konsultfirmor inom miljöområdet. Tidigare studenter har till exempel fått jobb på Sveriges geologiska undersökning (SGU), länsstyrelser, Zinkgruvan, Boliden, Sweco, Ramböll, Tyréns och WSP. Som geolog har du stora möjligheter att arbeta utomlands, till exempel med vattenfrågor i utvecklingsländer. 

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

Kontakt

Geologiska institutionen
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Film om programmet

Se fler filmer om de naturvetenskapliga utbildningarna vid Lunds universitet (länk öppnas i nytt fönster). 

 

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet får du en överblick över programmets innehåll. Nedan kan du även se vilka kurser som ingår i programmet. Klicka på länkarna för att läsa mer om kurserna.

 

Cirkel som visar vad programmet består av. 90hp geologi, 75hp valfria kurser, 15hp examensarbete


År 1

År 2

År 3

 

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi 1, Fysik 1a/1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Biologi A, Fysik A, Kemi B, Matematik D (områdesbehörighet 11/A11)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 5 juni 2022

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2019

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*

Folkhögskolebetyg (BF)*

Högskoleprovet (HP)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201919 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Geologi är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen