Vilka framtidsfrågor ligger dig särskilt varmt om hjärtat?
– Sedan 2012 har jag studerat frågor som rör äldre personer på arbetsmarknaden, och jag skulle vilja säga att många av de mest intressanta och svårlösta problem som vi har framför oss har koppling till de stor demografiska förändringar som vi ser nu och som vi kommer uppleva under lång tid framöver.
– Världens befolkning blir äldre, och bryter man ner det på nationell nivå ser man att detta gäller för i princip alla industrialiserade länder och för flera av utvecklingsländerna. Därtill sjunker nativiteten i många länder, samtidigt som vi har mycket stora befolkningsomflyttningar.
– Dessa samtidiga och stora demografiska förändringar är en röd tråd som går igenom många av de viktigaste framtidsfrågorna. De har att göra med relationer och spänningar mellan exempelvis generationer, mellan kulturer och samhällsuppfattningar och även mellan olika länder.
– De har också att göra med hur olika resurser alstras, används och fördelas. Och vad detta får följder. Här tänker jag på resurser i flera meningar: allt från mat och vatten till resurser som hör till samhällets infrastruktur som välfärdssystem och vårdresurser, och i det större perspektivet också natur- och miljöresurser.
Varför tror du att dessa frågor är betjänta av att belysas av en tvärvetenskaplig grupp?
– Frågorna är mycket komplexa och berör på olika sätt alla vetenskapliga discipliner. Förutsättningarna för att hitta problembeskrivningar, nya infallsvinklar och idéer som svarar mot denna komplexitet kan vara större i ett sammanhang där många vetenskapliga perspektiv möts.