Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU Futura presenterar: Karin Johansson

Porträttbild
Karin Johansson, professor i konstnärlig forskning i musik. Foto: Kennet Ruona

När deltagarna i Lunds universitets tankesmedja LU Futura träffades för första gången sensommaren 2018 var ämnet för dagen givet – vilka är de stora framtidsfrågorna och hur kan forskningen bidra? Så här svarade Karin Johansson, professor i konstnärlig forskning i musik.

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Nya strömningar i vår omvärld ställer ofta frågan om vad kunskap är på sin spets. Jag ser tilltron till ny kunskap som helt avgörande för framåtskridande i alla sammanhang.

– Därför är det angeläget att ständigt ställa frågor om hur vi skapar kunskap som är hållbar och värdefull. Vad är viktigt idag och i framtiden, och hur förhåller vi oss till det gamla? Vilka etablerade grundläggande färdigheter ska vi slå fast om och vilka nya ska vi ta till oss? 

– Universitetets dialog med samhället är oumbärlig. Samtidigt måste vi vara noga med att den kunskap vi producerar inte blir urvattnad. Det finns ett intressant spänningsförhållande mellan att vara lyhörd för samhället och samtidigt slå vakt om vår grundforskning.

 Varför tror du att dessa frågor är betjänta av att belysas av en tvärvetenskaplig grupp?

– Företrädare från olika ämnen har mycket att lära av varandra när det gäller hur kunskap bildas och förmedlas. Min erfarenhet från andra tvärvetenskapliga grupper är att samarbetena ofta förvånar, ibland för att vi tänker så olika och i bland för att vi tänker så lika.

– Det finns många samarbetsområden där vi forskare vet att vi borde samarbeta men ändå inte gör det. Musikens inverkan på hälsa är ett sådant område.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att ta risker för att föra kunskapen framåt. Inom skapande experimentell verksamhet har vi en del erfarenhet av detta; det som från början ser ut som ett misslyckande kan vara ett viktigt steg i utvecklingen av ett forskningsområde. Jag tror att universitetet har mycket att lära när det gäller att ta risker på ett sätt som tar kunskapen framåt.

Om Karin Johansson

Ursprungligen organist och kyrkomusiker, utbildad och senare disputerad vid Musikhögskolan i Malmö.

Hennes forskning har på senare tid handlat om improvisation, högre musikutbildning och körverksamhet. Tillsammans med Ursula Geisler initierade hon 2009 det internationella körforskningsnätverket Choir in Focus.

Sedan 2016 är hon en av forskarna i projektet DAPHME (Discourses of Academization and the Music Profession in Higher Music Education), finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.
Läs mer om Karin Johanssons forskning

Om LU Futura

LU Futura - Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor

LU Futura är Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om LU Futura